Καταρχάς να δώσω συγχαρητήρια σε όσους βοηθάνε να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το forum, μιας και αποτελεί μια πολύτιμη βάση δεδομένων για όποιον ενδιαφέρεται για γάτες.
Αφορμή για αυτό το θέμα είναι μερικές σκέψεις και προβληματισμοί που έχω σχετικά με το θέμα της συμβίωσης με μια γάτα.
Στο παρελθόν και όταν ήμουν αρκετά μικρός στο σπίτι είχαμε ένα γάτο.
Μέναμε σε σπίτι με μεγάλο κήπο και τότε η περιοχή που έμενα ήταν γεμάτη οικόπεδα.
Ο γάτος είχε μάθει να ζει έξω ενώ προτιμούσε τη ζεστασιά της αποθήκης που είχε τον καυστήρα για τις κρύες και βροχερές μέρες παρά το σπίτι.
Έτσι η γάτα συμβίωνε μαζί μας αλλά ελεύθερη στο περιβάλλον και δεν έμπαινε στο σπίτι παρα σπάνια και όταν το έκανε ήταν καθαρά από περιέργια ή για την παρέα και αμέσως έβγαινε έξω.
Γνωρίζω οτι ο τρόπος που τον φροντίζαμε δεν ήταν ο πιο σωστός.
Ο γάτος έτρωγε σπιτικό φαγητό και ήταν πάντα ταισμένος.
Δεν τον είχαμε στειρώσει και γενικά η φροντίδα περιοριζόταν στο να καθαρίζουμε το τρίχωμά με κάποια ειδική σκόνη που μας είχε δώσει κτηνίατρος.
Πλεον μένω μονος μου και πάλι σε σπίτι με μικρή αυλή. (χωρίς χώμα δυστυχώς αλλά με πολλά φυτά και ένα δέντρο)
Φυσικά η σκέψη να συγκατοικήσω με μια γάτα είναι πάντα στο μυαλό μου.
Μόνο που τώρα πια δεν είμαι παιδί και γνωρίζω πως η γάτα είναι μεγάλη ευθύνη.
Όμως οι σκέψεις που κάνω είναι οι εξής:
Η γάτα από τη φύση της είναι ανεξάρτητο ζώο.
Ένα μικροσκοπικό αιλουροειδές με όλα όμως τα χαρακτηριστικά των μαγαλύτερων.
Έχει γραμμένο στο DNA της το κυνήγι και την ανάγκη να περάσει τα γονίδιά της στην επόμενη γενιά.
Σκέφτομαι λοιπόν το γάτο που έμενε μαζί μας όταν ήμουν παιδί.
Ήταν αθλητικός, παιχνιδιάρης, κυνηγούσε, τριγυρνούσε για να ζευγαρώσει, γύριζε σπίτι όταν ήθελε και ερχόταν για χάδι όποτε αυτός το είχε ανάγκη (και ήταν αρκετά συχνά).
Νομίζω οτι ζούσε όπως είναι μια γάτα σχεδιασμένη από την φύση της για να ζει. Ανεξάρτητη. Μου έδινε πάντα την αίσθηση οτι μας έκανε χάρη που τρώει το φαγητό μας και έρχεται να μας αφήσει να τον χαϊδέψουμε.
Νομίζω οτι ακόμα και αν μετακομίζαμε και έμενε μόνος του θα τα κατάφερνε περίφημα να επιβιώσει. Όπως ακριβώς κάνουν οι μεγαλύτεροι συγγενείς του στη άγρια φύση.
Από την άλλη πλευρά σκέφτομαι οτι αν αυτή τη στιγμή αποφασίσω να συζήσω με μια γάτα, που το θέλω πολυ, αυτή θα είναι μέσα στο σπίτι.
Σκέφτομαι οτι θα πρέπει να στειρωθεί (και έτσι θα χάσει το νόημα της ύπαρξής της) και οτι ποτέ δεν θα βγεί να κυνηγήσει. Θα καταλήξει να είναι ένα πλάσμα εξαρτημένο από τον άνθρωπο.
Δηλαδή δεν θα είναι ακριβώς γάτα.
Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός μου. Αυτό βάζει φρένο στην απόφαση να βρω μια γάτα που χρειάζεται σπίτι και να της το προσφέρω.
Δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να παρέμβω με τέτοιο τρόπο στη ζωή ενός πλάσματος. Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι εγώ που θα αποφασίσω οτι θα πρέπει να στειρωθεί και δεν ξέρω αν μπορώ να αποφασίσω για το οτι η γάτα θα χάσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.
Δεν νομίζω οτι από μόνη της μια γάτα θα διάλεγε αυτό τον τρόπο ζωής.
Έτσι έχω σκεφτεί δυο εναλλακτικές τακτικές για να καταφέρω να συμβιώσω με μια γάτα.
Η πρώτη λύση είναι να ταΐζω στην αυλή γάτες αδέσποτες και να φροντίζω για την υγεία τους. Και έχει πολλές και άγριες στη γειτονιά.
Όμως και πάλι δεν το βρίσκω τόσο σωστό γιατί γάτες που φροντίζεις καταλήγουν να επιβιώνουν πάντα και να πολλαπλασιάζονται.
Χαλάς την ισορροπιά.
Επεμβαίνεις στην φυσική επιλογή, δεν επιβιώνουν μονο τα ικανά να επιβιώσουν και έτσι σταματάς την εξέληξη του είδους, δημιουργώντας ταυτόχρονα πρόβλημα στους γύρω σου.
(Πρακτικά για να μην το κουράζω λέω οτι αν όλες οι αδέσποτες γάτες επιβιώνουν τότε απλά θα είναι πάρα πολλές και το πρόβλημα θα διογκωθεί.)
Η δεύτερη λύση (και βασικά αυτή που μου φαίνεται πιο σωστή ) είναι να βρω ένα γατάκι το οποίο είναι καταδικασμένο να πεθάνει αν μείνει ελεύθερο στη φύση (π.χ. ένα τυφλό).
Η ανάγκη να βρει σπίτι είναι μονόδρομος για την επιβίωσή του.
Έτσι θα πρέπει να στειρωθεί και να μείνει μέσα στο σπίτι γιατι ο δρόμος ή η αυλή θα είναι μονίμα ένας κίνδυνος για αυτό.
Και αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει για αρκετά χρόνια και εγώ θα νιώθω καλά ξέροντας οτι βοήθησα ένα πλάσμα που δεν είχε ελπίδες.
Από την άλλη δεν ξέρω αν έχω τα ψυχικά αποθέματα να φροντίσω ένα πλάσμα με ειδικές ανάγκες. Νιώθω οτι μπαίνω κατευθείαν στα βαθεία έτσι.
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
Σας παρακαλώ θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις και απόψεις πάνω στο θέμα.
Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει αρκετά και θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά.
Σας ευχαριστώ όλους από τώρα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
...με πολλούς φίλους