Μετά από όσα έζησα τους τελευταίους 3 μήνες και έχοντας και άλλες 3 γάτες που θέλω να τους προσφέρω το καλύτερο που μπορώ, έχουν γεννηθεί απορίες που δεν ξέρω αν έχει κανείς τη γνώση να μου λύσει. Ίσως οι εμπειρία μου να βοηθήσει κι άλλους.
Πάγκρεας: Καταρχήν, η αυξημένη λιπάση και αμυλάση, αν έχω καταλάβει καλά δεν είναι αξιολογίσιμες
Τότε γιατί τις κάνουμε; Υπάρχει και μια ακόμη εξέταση η TLI αν θυμάμαι καλά που μπορεί να δείξει αν υπάρχει θέμα στο πάγκρεας, με περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή (συνδυαζόμενη με υπέρηχο ίσως). Ετσι κι αλλιώς από ότι κατάλαβα ο μοναδικός απόλυτα σίγουρος τρόπος να γίνει διάγνωση παγκρεατίτιδας είναι με βιοψία. (Σε εμένα ηταν αυξημενη η αμυλάση και ο υπέρηχος δεν έδειξε κάτι) Άρα κατάλαβα πως με απλά αυξημένη αμυλάση δεν γίνεται διάγνωση. Σωστά;
Συκώτι: Είναι πιθανό να είναι οι τρανσαμινάσες καλές και όμως να υπάρχει ηπατικό πρόβλημα. Σε εμένα ακόμη και όταν πέθαινε η γάτα οι τρανσαμινάσες ήταν εντάξει. Για το συκώτι κάνουμε χολικά οξέα για να δούμε αν υπάρχει θέμα. Τότε γιατί δεν κάνουμε χολικά οξέα έτσι κι αλλιώς όταν κάνουμε βιοχημικές για να αποκλείσουμε πρόβλημα στο συκώτι;
Και αν βεβαιωθεί πρόβλημα προχωράμε και σε άλλες εξετάσεις.
Τελικά, να ζητάω από την αρχή και την TLI και τα χολικά οξέα για να αποκλείω προβλήματα; Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται (αιματολογικές εννοώ); Ξέρει κανείς;
Πάγκρεας: Καταρχήν, η αυξημένη λιπάση και αμυλάση, αν έχω καταλάβει καλά δεν είναι αξιολογίσιμες

Συκώτι: Είναι πιθανό να είναι οι τρανσαμινάσες καλές και όμως να υπάρχει ηπατικό πρόβλημα. Σε εμένα ακόμη και όταν πέθαινε η γάτα οι τρανσαμινάσες ήταν εντάξει. Για το συκώτι κάνουμε χολικά οξέα για να δούμε αν υπάρχει θέμα. Τότε γιατί δεν κάνουμε χολικά οξέα έτσι κι αλλιώς όταν κάνουμε βιοχημικές για να αποκλείσουμε πρόβλημα στο συκώτι;

Τελικά, να ζητάω από την αρχή και την TLI και τα χολικά οξέα για να αποκλείω προβλήματα; Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται (αιματολογικές εννοώ); Ξέρει κανείς;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
...με πολλούς φίλους