Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 81,667 εγγεγραμμένα μέλη και 718,198 μηνύματα σε 22,546 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 381 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα

Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα
Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα
Δημοσιεύτηκε από alice
15-02-09
Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή που προσβάλλει τις γάτες. Είναι γνωστή και ως θυροτοξικότητα. Πρώτη φορά παρατηρήθηκε πριν 30 χρόνια περίπου.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;

O θυρεοειδής αδένας είναι μικρός και αποτελείται από δύο λοβούς, ο καθένας από τους οποίους βρίσκεται σε κάθε πλευρά της τραχείας στο λαιμό.Ο συγκεκριμένος αδένας παράγει μια σημαντική ορμόνη, την θυροξίνη (Τ4) και μικρή ποσότητα μιας άλλης ορμόνης, της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολικό ρυθμό και επιρεάζουν κάθε σύστημα του οργανισμού της γάτας. Η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών ελέγχεται από την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Η TSH παράγεται από την υπόφυση, ένα πολύ σημαντικό ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

Αν ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδών ορμονών, η κατάσταση λέγεται υπερθυρεοειδισμός. Η πιο κοινή αιτία είναι μια καλοήθης αύξηση του αριθμού των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα. Ομάδες αυτών των ανώμαλων κυττάρων σχηματίζουν μικρούς όζους (μάζες) στο θυρεοειδή αδένα και ονομάζονται αδενώματα. Πολλαπλά αδενώματα μπορούν να σχηματιστούν στον ίδιο λοβό και στο 70% των περιπτώσεων, εμπλέκονται και οι δύο λοβοί. Μόνο το 1-2% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στις γάτες προκαλείται από κακοήθεια (καρκίνο). Τα περιστατικά υπερθυρεοειδισμού στις γάτες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Η αιτία αυτής της αύξησης είναι άγνωστη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα συστατικά και ο τύπος των τροφών, ανοσολογικοί παράγοντες, και περιβαλοντικές επιδράσεις μπορούν να εμπλέκονται.Ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υπερθυρεοειδισμό;

O υπερθυρεοειδισμός παρατηρείται πιο συχνά σε μεσήλικες με γηραιές γάτες με αναφορές εκδήλωσης μεταξύ 4 – 22 ετών. Η μέση ηλικία απόκτησης της διαταραχής είναι μόλις κάτω των 13 ετών. Μόνο το 5% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στη γάτα αναπτύσσουν την ασθένεια πριν την ηλικία των 8 ετών. Δε φαίνεται να υπάρχει προδιάθεση ανάλογα με το φύλο ή τη ράτσα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;

O υπερθυρεοειδισμός έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα είναι απώλεια βάρους (90%), αυξημένη κατανάλωση φαγητού (53%), εμετός (44%), αυξημένη κατανάλωση νερού – ούρηση (40%), αυξημένη δραστηριότητα, αλλαγή συμπεριφοράς, νευρικότητα (34%), απεριποίητη γούνα – απώλεια τριχώματος (30%), διάρροια (20%), ρίγη (15%), αδυναμία (13%), δυσκολία στην αναπνοή (12%), μειωμένη δραστηριότητα (12%) και απώλεια όρεξης (7%).

Οι ταχυπαλμίες είναι κοινές σε γάτες με υπερθυρεοειδισμό, όπως και φυσήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση. Γάτες με υπερθυρεοειδισμό που δεν βρίσκονται υπό θεραπεία, συχνά αναπτύσουν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, από την οποία οι μύες της καρδιάς γίνονται εξαιρετικά χοντροί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, συγκοπή ή και θάνατο. Αν η γάτα σας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο ότι πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, αν όμως επιμένουν πρέπει, να την εξετάσει κτηνίατρος.Πώς γίνεται η διάγνωση υπερθυρεοειδισμού στις γάτες;

Yπάρχουν τρία κύρια κριτήρια για να διαγνωστεί ο υπερθυρεοειδισμός:

1.Κλινικά συμπτώματα όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω.

2.Ψηλάφιση του διεσταλμένου θυρεοειδούς αδένα
Φυσιολογικά ο θυρεοειδής στις γάτες δεν μπορεί να ψηλαφιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού στις γάτες, ο θυρεοειδής αδένας γίνεται μεγάλος αρκετά ώστε να ψηλαφηθεί. Μερικές φορές ο αδένας γίνεται τόσο μεγάλος, που ουσιαστικά μεθίσταται ή «βυθίζεται» στη θωρακική κοιλότητα και δεν μπορεί να γίνει αισθητός.
Μπορεί να υπάρξουν ακόμα και περιπτώσεις που ο ιστός του θυρεοειδή αδένα ενδέχεται να βρεθεί σε άλλες περιοχές του λαιμού ή του θώρακα. Αυτή η περίπτωση ονομάζεται έκτοπος θυρεοειδής ιστός.

3.Αυξημένα επίπεδα θυρεοειδών ορμονών
Αυξημένα επίπεδα ορμόνης Τ4 (θυροξίνης) υποδεικνύουν υπερθυρεοειδισμό στη γάτα. Αυξημένα επίπεδα ορμόνης Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) επίσης υποδεικνύουν υπερθυρεοειδισμό, ωστόσο στο 25% των περιπτώσεων η Τ3 δε φαίνεται αυξημένη αν και η Τ4 είναι σε υψηλά επίπεδα. Γι΄αυτό το λόγο τα επίπεδα της Τ4 στο αίμα εξετάζονται πρωταρχικά για τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού.

Μερικές φορές ένα ζώο με ταυτόχρονη νεφρική, καρδιακή ή άλλη εξασθενητική ασθένεια μπορεί να έχουν υπερθυρεοειδισμό, αλλά φυσιολογική ή λίγο αυξημένη την ορμόνη Τ4. Αν ένα ζώο υποπτεύεται ότι έχει υπερθυρεοειδισμό αλλά έχει φυσιολογικά αποτελέσματα στην εξέταση αίματος, προτείνεται το ζώο να επανεξετάζεται αφού η παρούσα ασθένεια υπόκειται σε κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Αφού πολλά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες του συκωτιού, γίνονται επίσης εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική άιματος, βιοχημική ανάλυση και ανάλυση ούρων γαι να καθοριστεί αν κάποια από αυτές τις ασθένειες είναι παρούσα. Γάτες με υπερθυρεοειδισμό ενδέχεται να έχουν ελαφρώς αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια, αυξημένα ηπατικά ένζημα και αυξημένα επίπεδα αζώτου της ουρίας στο αίμα και κρεατινίνης. Περιστασιακά, οι κτηνίατροι κάνουν κι άλλα τεστ για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού.Πώς θεραπεύεται ο υπερθυρεοειδισμός στη γάτα;

Yπάρχουν τέσσερις τρόποι θεραπείας, η καθεμία από τις οποίες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κάποιες είναι καλύτερες από άλλες ανάλογα την ηλικία και την παρουσία της ασθένειας στη γάτα:

1.Φαρμακευτική θεραπεία με μεθιμαζόλη ή προπυλοθειουρακίλη (topazol ή PTU)
Η χρήση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού. Η μεθιμαζόλη είναι ουσία φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον άνθρωπο. Δίδεται σε μορφή χαπιού καθημερινά εφʼ όρου ζωής στη γάτα και εμποδίζει τη σύνθεση ορμονών στον θυρεοειδή. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν εξαλείφει την ασθένεια. Παρενέργειες όπως λήθαργος, εμετοί και ξύσιμο στο πρόσωπο εμφανίζονται συνήθως στο 15% των γατιών που παίρνουν μεθιμαζόλη. Σπάνια παρουσιάζονται προβλήματα τοξικότητας στο συκώτι. Εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες κάθε 3-6 μήνες εφʼ όρου ζωής. Η μεθιμαζόλη πολύ σπάνια είναι αιτία παρουσίας υποθυρεοειδισμού. Κάποια από τα πλεονεκτήματα του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να αναστρέψει προβλήματα μεταβολισμού και καρδιάς που έχουν προκληθεί από τον υπερθυρεοειδισμό. Επίσης, επειδή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να καλύψει πρόβλημα στα νεφρά, προτιμάται η χρήση μεθιμαζόλης μέχρι να προσδιοριστεί αν το πρόβλημα στα νεφρά οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό ή όχι.

2.Χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου αδένα
Η επέμβαση ονομάζεται θυρεοειδεκτομή. Δεν συστήνεται αν η αναισθησία σε γάτες με προβλημα είναι απαγορευτική, αν οι όζοι στον αδένα είναι πολύ μεγάλοι, αν υπάρχει έκτοπος ιστός στο θώρακα. Η χειρουργική επέμβαση θεραπεύει τον υπερθυρεοειδισμό, δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία εφʼόρου ζωής και η γάτα παραμένει στην κλινική για μερικές ημέρες. Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγχείρησης μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, όπως να αφαιρεθούν και οι παραθυρεοειδείς αδένες που ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου και φώσφορου στον οργανισμό, να προκληθεί λαρυγγική παράλυση ή σύνδρομο Horner (παράλυση κάποιων μυών του προσώπου) από τραυματισμό νεύρων κατά την επέμβαση, υποθυρεοειδισμός, και επιδείνωση της νεφρικής ανεπάρκειας.

3.Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
Παρέχει μια απλή, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού. Το ιώδιο συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή αδένα και σταματά την υπερπαραγωγή κυττάρων. Οι παραθυρεοειδείς αδένες δεν καταστρέφονται. Η θεραπεία γίνεται σε μορφή ένεσης και η γάτα παραμένει στην κλινική περίπου μέχρι 7 μέρες ώστε τα επίπεδα της ραδιενέργειας να είναι επιτρεπτά. Η θεραπεία είναι ακριβή, και δεν γίνεται σε όλες τις κλινικές.

4.Χημική αποκοπή
Νέα μορφή θεραπείας. Με τη χρήση υπερήχων εντοπίζεται ο θυρεοειδής αδένας στον οποίο γίνεται ένεση με χημικό ή εκτείθεται σε θερμότητα μέσω υψηλής ραδιοσυχνότητας ώστε να σκοτωθούν τα ανώμαλα κύτταρα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου ένα τέταρτο, ωστόσο απαιτεί αναισθησία.

Επίλογος

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις γάτες. Χτυπάει συνήθως μεσήλικες και μεγάλης ηλικίας γάτες, και έχει ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Η διάγνωση είναι σχετικά απλή με μία σειρά εξετάσεων αίματος. Υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική, η χειρουργική και η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Η θεραπείες είναι συνήθως αποτελεσματικές και οι γάτες μπορούν να ζήσουν μια νορμάλ ζωή.Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη alice
Διακεκριμένο μέλος
Εγγραφή: 22-12-2008
Ηλικία: 41
Μηνύματα: 1,766

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
References
http://www.peteducation.com
http://www.winnfelinehealth.org
  #1  
By ruko on 18-02-09, 11:01
Ευχαριστούμε πολύ, Αλίκη!
  #2  
By alice on 18-02-09, 11:02
Αρχική Δημοσίευση από ruko
Ευχαριστούμε πολύ, Αλίκη!
Εγω ευχαριστω! Ελπιζω να φανει χρησιμο...!
  #3  
By moukelis on 18-02-09, 11:06
Εξαιρετικο αρθρο,πολυ ενημερωτικο!Μπραβο Αλικη!
  #4  
By alice on 18-02-09, 11:09
Ευχαριστω πολυ Δωρα μου!
  #5  
By konstans on 18-02-09, 11:10
Πολύ ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια!!!
Παθούσα;;;;
  #6  
By alice on 18-02-09, 11:13
Αρχική Δημοσίευση από konstans
Πολύ ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια!!!
Παθούσα;;;;
Ευτυχως οχι! Παραλιγο ομως. Εχω αφησει μια γατουλα στη μαμα μου που εχει μεγαλο προβλημα (τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω) συμπεριφορας, και επειδη εχει κατι γρομπαλακια στο λαιμο σε μεγεθος ρεβυθιου, ο γιατρος φοβηθηκε μηπως ηταν ο θυρεοειδης. Αλλα ευτυχως οι εξετασεις ηταν καθαρες, πριν απο αυτο ομως, ειπα να ενημερωθω και να ειμαι προετοιμασμενη just in case.
  #7  
By Ceres Victoria on 18-02-09, 11:14
Καπου ειχα δει οτι υποψιαζονται την ουσια BPA που βρισκεται στην εσωτερικη επιστρωση του κουτιου της κονσερβας. Σε περιπτωση που γινει διαγνωση της ασθενειας πως αντιμετωπιζεται; Με radioactive iodine ισως;
  #8  
By alice on 18-02-09, 11:18
Αρχική Δημοσίευση από sakura-chan
Καπου ειχα δει οτι υποψιαζονται την ουσια BPA που βρισκεται στην εσωτερικη επιστρωση του κουτιου της κονσερβας. Σε περιπτωση που γινει διαγνωση της ασθενειας πως αντιμετωπιζεται; Με radioactive iodine ισως;
Ναι, στην 3η σελ εχει τις θεραπειες
http://forum.mycat.gr/showthread.php?t=32599&garpg=3
  #9  
By ιβανα on 18-02-09, 11:29
φανταστικο αρθρο, ειχα αποριες για αυτο και μεχρι να γραψεις δεν υπηρχε τιποτα. να σαι καλα !!!!!! :up::up:
  #10  
By Μυρτω4038 on 18-02-09, 13:34
Ενα μεγάλο μπράβο Αλίκη και από μένα. Πολύ κατατοπιστικό, θίγει τις περισσότερες παραμέτρους που θα ενδαφέρουν έναν ιδιοκτήτη γάτας, χωρίς να αφήνει κενά και να κουράζει.
  #11  
By alice on 19-02-09, 22:04
Ευχαριστω παρα πολυ Νικη!
  #12  
By chryssa on 20-02-09, 10:39
Μπράβο Αλίκη, πολύ καλό το άρθρο και αναλυτικό! Ευχαριστούμε!
  #13  
By yasmin1gr on 25-02-09, 00:50
Πολυ κατατοπιστικο ευγε ευγε και εις αλλα
  #14  
By alice on 25-02-09, 09:41
Ευχαριστω Χρυσα και Ασημινα.
  #15  
By Fotini on 25-02-09, 10:58
Τα συμπτώματα που μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι η γάτα μας πάσχει από αυτή την ασθένεια, τα ξέρουμε;
  #16  
By alice on 25-02-09, 11:03
Αρχική Δημοσίευση από Fotini
Τα συμπτώματα που μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι η γάτα μας πάσχει από αυτή την ασθένεια, τα ξέρουμε;
Δεξια απο το αρθρο αν προσεξεις, εχει ακομα δυο σελιδες, η μια ειναι συμπτωματα και διαγνωση και η αλλη θεραπεια.
  #17  
By Fotini on 25-02-09, 11:28
Α, καλάάάαά... είμαι πολύ στραβάδι, τελικά
  #18  
By alice on 25-02-09, 11:29
  #19  
By Ελένη Άνση on 01-03-09, 11:28
Πάρα πολύ κατατοπιστικό άρθρο, ευχαριστούμε Αλίκη και περαστικά στη γατούλα της μαμάς σου
  #20  
By agg99 on 03-03-09, 09:27
Πολυ ωραιο και χρησιμο αρθρο, μπραβο.¨) Θα ηθελα να ρωτησω παρολαυτα ποσο ''γρηγορα'' μπορει να εμφανισει μια γατα υποθυροιδισμο. πχ εκανα στη γατα μ εξετασεις για θυρεοειδη πριν 7 μηνες και μ ειπαν πως ειναι ενταξει, εκανα τωρα( σε αλλο γιατρο) και μου ειπε πως εχει υποθυρεοιδισμο. Μπορει να εμφανιστει σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα? 'η απλα ο πρωτος γιατρος εκανε καποιο λαθακι? ¨)
  #21  
By alice on 03-03-09, 10:25
Ευχαριστω πολυ Ελενη και agg99.
Agg99 δυστυχως δεν ξερω να σου πω γιατι κι εγω στο internet βρηκα αυτες τις πληροφοριες, ο κτηνιατρος ομως που ειχα παει τη δικη μου για εξεταση θυρεοειδους, μου ειχε πει οτι οι γατες πολυ σπανια εμφανιζουν υποθυρεοειδισμο σε αντιθεση με τους σκυλους. Αν θελεις ρωτα και το γιατρο στο θεμα "Γιατρε αρρωστησε"
  #22  
By pappous_soulis on 08-03-09, 12:21
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο.
Μόνο μια απορία, το ραδιενεργό ιώδιο δεν προκαλεί τυχόν προβλήματα στη μετέπειτα πορεία?
Είναι ασφαλές?
  #23  
By alice on 08-03-09, 12:32
Απο οσο διαβασα και με καθε επιφυλαξη, δεν δημιουργει προβλημα γιατι η γατα μενει στην κλινικη και φευγει μονο οταν τα επιπεδα ραδιενεργειας ειναι σε νορμαλ επιπεδα.
  #24  
By Nektarios on 29-04-09, 15:29
Συγχαρητήρια!
  #25  
By pati on 21-05-09, 12:41
πολυ καλο και πολυ ενδιαφερον αρθρο ευχαριστούμε
  #26  
By tzina alexander on 27-08-09, 08:32
Η Μαμά και η γάτα μου

Συγγνώμη αλλά η μαμά μου ειχε θηρωιδή που λέπτενε δηλαδή η γάτα μου υπάρχει περίπτωση να παχίνει ή να αδυνατίσει.
  #27  
By MIKAELA on 13-11-09, 19:34
??!!!

:greycat:γεια σας βρικα μια μικρη γατουλα στο δρομο να κλαιει και να φωναζει και την λυπηθηκα και την μαζεψα!!ειναι περιπου 7-8 βδομαδον το πολλυ 1 μηνον!!!δεν 3ερω τι να κανω για να την φροντησω!!!εχει πολλους ψιλλος και δεν 3ερω αν κανει να τησ βαλω(και τι να τσ βαλω)για τι ειναι μικρουλα...Επισης τησ δινω χλιαρο γαλατακι απο συριγγα ..:cat:.(βασικα το ριχνω σιγα σιγα στ χερι μ και τ πιπιλιζει!!!ειναι πολλυ μικρο και ομορφο γατακι!!!Ακομα,το βαζω και κοιματε σε ζετασια (κοιματε σχεδον ολη τν ωρα... καλο η κακο??)
Τι πρεπει να κανω και τι δεν πρεπει!!!(ειναι αλη8εια οτι δεν κανει να ακουμπαει το γαλα στην μυτη του γιατι μπορει να παει στα πνευμονια του και να πε8ανει????)

!!!ΑΑ και μην ξεχασω εχω αλλη μια γατα 2 μηνον σχεδον και αγριεθει καθε φορα π ακουει τ γατακι να κλαιει κανει και 'κχχχχ' και γενικα δαιμονιζεται (γενικα η γατα μ δεν τα παει καλα με αλλες γατες γατους....απ μικρη(2 μην) την εχουμε σπιτι 4ο οροφο και δεν εχει αποκτησει σχεσεισ με αλλουσ γατουσ??)
HELP !!!!!
  #28  
By evelynkar on 14-11-09, 01:03
Αρχική Δημοσίευση από MIKAELA
:greycat:γεια σας βρικα μια μικρη γατουλα στο δρομο να κλαιει και να φωναζει και την λυπηθηκα και την μαζεψα!!ειναι περιπου 7-8 βδομαδον το πολλυ 1 μηνον!!!δεν 3ερω τι να κανω για να την φροντησω!!!εχει πολλους ψιλλος και δεν 3ερω αν κανει να τησ βαλω(και τι να τσ βαλω)για τι ειναι μικρουλα...Επισης τησ δινω χλιαρο γαλατακι απο συριγγα ..:cat:.(βασικα το ριχνω σιγα σιγα στ χερι μ και τ πιπιλιζει!!!ειναι πολλυ μικρο και ομορφο γατακι!!!Ακομα,το βαζω και κοιματε σε ζετασια (κοιματε σχεδον ολη τν ωρα... καλο η κακο??)
Τι πρεπει να κανω και τι δεν πρεπει!!!(ειναι αλη8εια οτι δεν κανει να ακουμπαει το γαλα στην μυτη του γιατι μπορει να παει στα πνευμονια του και να πε8ανει????)

!!!ΑΑ και μην ξεχασω εχω αλλη μια γατα 2 μηνον σχεδον και αγριεθει καθε φορα π ακουει τ γατακι να κλαιει κανει και 'κχχχχ' και γενικα δαιμονιζεται (γενικα η γατα μ δεν τα παει καλα με αλλες γατες γατους....απ μικρη(2 μην) την εχουμε σπιτι 4ο οροφο και δεν εχει αποκτησει σχεσεισ με αλλουσ γατουσ??)
HELP !!!!!
τελικα ειναι 7-8 εβδομαδων ή 1 μηνα?
γαλα να μην της δινεις αγελαδινο αλλά ειδικο για γατες.

παντως πρεπει να την παρεις σε γιατρο και θα σε καθοδηγησει αυτος καλυτερα..

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους