Παιδιά, ειλικρινά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε. Η υπόθεση της Μονής αυτής μετράει χρόνια αλλά πριν από ενάμιση μήνα ενημερώθηκε η Αρχιεπισκοπή ενυπόγραφα και επίσημα πια, οπότε δεν έχουν άλλες δικαιολογίες για να κλείνουν τα μάτια στο βασανισμό των ζώων. Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τα στοιχεία που δίνω καθώς οι ανακρίβειες που διάβασα σε σχετικές δημοσιεύσεις δεν βοηθάνε την κατάσταση. Εαν έχετε πρόσβαση σε ζωοφιλικά σωματεία, ενημερώστε να μην δώσουν ζώα.
Προς την
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Αγίας Φιλοθέης 19
105 56 Αθήνα
Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
Υπ’όψιν Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007
Μακαριότατε,
Θα ήθελα να θέσω υπ’όψιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στη γειτονιά μου την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο και σίγουρα, εάν δεν γνωστοποιηθεί, να μην ήταν και η τελευταία.
Είμαι κάτοικος Άνω Γλυφάδος, και μένω στην οδό Αριστείδου 28-30. Επί των οδών Αλκιβιάδου, Γούναρη και Αριστείδου, ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, η οποία, όπως ενημερώθηκα από την Μητρόπολη Γλυφάδος και επιβεβαίωσα με τηλεφώνημά μου προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ανήκει στη δικαιοδοσία σας. Ηγούμενος στη Μονή είναι ο Κάλλιστος Λαβδάκης. Μου είναι αδύνατον να τον προσφωνήσω «πατέρα», για λόγους που θα σας παρουσιάσω αμέσως παρακάτω.
Είναι αρκετές ημέρες που ακούμε κλάματα κουταβιών. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρνει μωρά σκυλιά, δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Αυγούστου, άκουσα κραυγές κουταβιού, σε σημείο να νομίσω ότι κάποιος το έσφαζε. Από τη βεράντα είδα τον παπά να κάθεται και να έχει βάλει έναν από τους ξένης εθνικότητας εργάτες που "περιθάλπει" στη Μονή, να χτυπάει το κεφάλι ενός μωρού σκυλιού στο τσιμέντο. Το κράταγε κρεμασμένο από τα πίσω πόδια, με το κεφάλι προς τη γη. Άρχισα να ουρλιάζω προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να με ακούσει ο εργάτης και να κρύψει το σκυλί. Έτρεξα την ίδια στιγμή απέναντι να ρωτήσω τι συμβαίνει και να ζητήσω το λόγο για τον οποίο φέρονταν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο στο σκυλάκι, και αμέσως ο παπάς, χωρίς να του δώσω κανένα δικαίωμα αλλά και χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση, σηκώθηκε και βάδισε προς το μέρος μου επιθετικά, με ολοφάνερη πρόθεση να με χτυπήσει με τη μαγκούρα του. Όταν με τη σειρά μου του δήλωσα ότι δεν τον φοβάμαι αλλά οφείλει να μου εξηγήσει γιατί βασάνισε με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο το σκυλί, ο παπάς μου γύρισε την πλάτη και, κατευθυνόμενος προς το εσωτερικό της Μονής, με εξύβρισε με τα χειρότερα λόγια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν στην επιστολή αυτή.
Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, στον περίβολο της Μονής ζούσαν κατά καιρούς κουνέλια, γαλοπούλες, κότες, κατσίκες και σκυλιά, με πλημμελή φροντίδα και με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, και για τα ζώα αλλά, κατά συνέπεια, και για τους κατοίκους της συγκεκριμένης γειτονιάς, αφού η περιοχή μύριζε απαίσια, εφόσον το σημείο στο οποίο φιλοξενούνταν όλα αυτά τα ζώα δεν καθαριζόταν ποτέ. Με δική μου ευθύνη και φυσικά δικά μου έξοδα, επανειλημμένα φρόντιζα τουλάχιστον τα σκυλιά να έχουν τροφή και νερό, και με συνεχείς παρακλήσεις και υποδείξεις μου προς τους αλλοδαπούς εργάτες που κατά καιρούς συναντούσα στον περίβολο της Μονής, επεσήμαινα την αναγκαιότητα στεγάστρων, μακριών αλυσίδων (τα είχαν δεμένα με σκοινιά ενός μέτρου) και τροφής-νερού για τα σκυλιά, χειμώνα και καλοκαίρι. Θα σας αναφέρω μόνο πως τον περσινό Αύγουστο, με 42 βαθμούς Κελσίου, o σκύλος που είχαν απέναντι, ήταν μονίμως δεμένος κάτω από το λιοπύρι, με πληγές στο κεφάλι και στα αυτιά από την προσπάθειά του να αποδεσμευτεί από την μικρού μήκους αλυσίδα του, διψασμένος και πεινασμένος. Με την αρωγή κάποιων ζωόφιλων κλήθηκε κτηνίατρος για να εξετάσει το σκύλο και ο άνθρωπος αυτός έφριξε με την κατάσταση του ζώου και σίγουρα μπορεί να πιστοποιήσει τα λεγόμενά μου.
Όσα ζώα μαζεύουν κατά καιρούς, ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Με αποκορύφωμα την τελευταία κακομεταχείριση των κουταβιών (υπολογίζω ότι είναι τουλάχιστον δύο στον αριθμό), καθώς και την ανεπίτρεπτη προς εμένα επίθεση φραστική και σωματική, θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν αυστηρότατα μέτρα προκειμένου ο συγκεκριμένος παπάς να πάψει να μαζεύει ζώα στον περίβολο της Μονής αλλά και φυσικά, εάν επιθυμεί να έχει σκυλιά, να πάψει να τα βασανίζει και να φροντίσει τουλάχιστον υποτυπωδώς να είναι κατάλληλες οι συνθήκες για τη ζωή τους (αναφέρομαι βέβαια σε στέγαστρο, τροφή και νερό).
Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω επίσης ότι το συγκεκριμένο περιστατικό με τον βασανισμό του κουταβιού αλλά και της εναντίον μου απόπειρας σωματικής επίθεσης που συνέβη την Τετάρτη 29 Αυγούστου, το είδαν από τη βεράντα του σπιτιού μου οι κυρίες ……………………. και …………………., οι οποίες βρίσκονταν μαζί μου το απόγευμα εκείνο, αλλά και οι συγκάτοικοι στην πολυκατοικία μας επί της οδού Αριστείδου κύριοι ………………….. και …………………………………, οι οποίοι σε σχετική συζήτησή μας μου δήλωσαν πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν αντιμέτωποι με αυτό το αποτρόπαιο συμβάν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε έναν κληρικό σαν κι αυτόν να συνεχίσει τα εγκλήματά του, και για τους λόγους αυτούς προτιθέμεθα να ενεργήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, προκειμένου να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η δράση κάποιων κατ’ευφημισμόν πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι κρύβονται κάτω από το ράσο και μέσα στους Ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και παραμένουν στο απυρόβλητο.
Βρίσκομαι σε αναμονή άμεσης απαντήσεως αρμοδίως εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τα μέτρα που θα λάβετε μόλις ενημερωθείτε και ερευνήσετε το συγκεκριμένο θέμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
...με πολλούς φίλους