Συγγνώμη ρε παιδιά, επειδή το πάτε κάπως θεωρητικά το θέμα:
1ον οι πωλητές των pet shop είναι οι κατεξοχήν αναξιόπιστοι άνθρωποι, γιατί ο μόνος λόγος που σου λένε ότι "μπορούν με αυτά να βγαίνουν βόλτα οι γάτες" είναι για να τα πουλήσουν!
2ον έχει δοκιμάσει κανείς να βγάλει πραγματική βόλτα στον έξω κόσμο μια γάτα με λουρί-σαμαράκι; Αν τυχόν βρεθεί ένας σκύλος στο δρόμο της, τι θα γίνει;
Αυτά είναι γελοία όχι μόνο για το Ελλαδιστάν, αλλά και για ευρώπη και παντού!

εγω τον βγαζω με σαμαρακι αλλα μη φανταστεις οτι περπαταει σαν σκυλος. Καποιες φορες θα με ακολουθει ή θα τον ακολουθω, αλλα τις περισσοτερες φορες περπαταει σιγα σιγα, σταματαει να μυρισει το χορτο και τους θαμνους, και αλλες φορες ξαπλωνει στο γρασιδι και κοιταει γυρω γυρω. Καποιες ρατσες (maine coon, savannah, bengal, pixie bob, etc) μαθαινουν να περπατουν με σαμαρακι πολυ ευκολα και σε πολλες περιπτωσεις ειναι σαν σκυλακια. Εχω δει και κεραμιδογατα με σαμαρακι την οποια την ειχαν βγαλει βολτα οταν εκαναν παρελαση και μαλιστα δεν φοβοταν καθολου στο πληθος. Ειναι θεμα κοινωνικοποιησης του γατιου. Οταν ειναι μικρο και ερχεται σε επαφη με πολλους ανθρωπους, φιλικα σκυλια και αλλα πραγματα, ειναι πιο ευκολο να το μαθεις να περπαταει με σαμαρακι. Να ξερεις ομως οτι τις περισσοτερες φορες η γατα θα σε πηγαινει εκει που θελει αυτη. Μη περιμενεις να σε ακολουθει γιατι θα ειναι οπως τα ειπες. Θα το σερνεις. Το δικο σου το γατακι ειναι μωρο ακομα και μπορεις παρα πολυ ευκολα να το μαθεις να το βγαζεις εξω με λουρι. Πρωτα πρεπει να συνηθισει το σαμαρακι (ο δικος μου το περασε αυτο το βημα γιατι το δεχτηκε με την μια). Μετα το βγαζεις εξω με το σαμαρακι και λουρι για λιγα λεπτα και μερα με τη μερα το βγαζεις περισσοτερες φορες εξω και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα. Αν θες να σε ακολουθει εχε μαζι σου καποια λιχουδια και κανε το να σε ακολουθει. Εγω απετυχα σε αυτο το βημα γιατι ειναι τοσο ιδιοτροπος στο φαι που δεν του κινουσε τιποτα την προσοχη.
Οσο για την απορια σου με τα σκυλια, αν δεν θες προβληματα πρεπει να το κοινωνικοποιησεις με φιλικα σκυλια. Ο δικος μου δεν ειχε προβλημα με τα σκυλια, αλλα μια φορα ενας τεραστιος σκυλος τον πλησιασε και γαβγιζε και τρομαξε και απο τοτε δεν τα παει και πολυ καλα με τα σκυλια που του γαβγιζουν. Προσφατα τον πλησιασε ενα θερμοαιμο κουταβι και του γαβγιζε και ο δικος μου φουντωσε, αρχισε τα κχχχχχχ και τις σφαλιαρες και καθοταν σε ενα σημειο και περιμενε να επιτεθει. Το προβλημα ομως με την ελλαδα ειναι οτι πολλοι εχουν τα σκυλια τους ελευθερα και ειναι επικινδυνα τα πραγματα. Εδω το 99% των περιπτωσεων εχουν τα σκυλια τους δεμενα και οσοι τα εχουν λυμενα αν με δουν με τον γατο τα δενουν. Οποτε δεν φοβαμαι και τοσο για την αντιδραση του γατου μου. Αυτο που τον φοβιζει αρκετα ειναι τα φορτηγα. Οταν ακουσει φορτηγο τρεχει στον πιο κοντινο θαμνο να κρυφτει, σε δεντρο δεν εχει δοκιμασει να σκαρφαλωσει ακομα

Στο θεμα του γατου μου (ναρουτο, ο γατος βγαλμενος απο ανιμε) εχω φωτογραφιες με το σαμαρακι, εχω και βιντεο που πρεπει να ανεβασω καποια στιγμη
Οσο για το κολαρο, πιστευω οτι σε πολλες περιπτωσεις ειναι αχρηστο. Το κουδουνακι δε, μαλλον τα ταλαιπωρει. Ο δικος μου στην ηλικια των 2-3 μηνων δεν το ανεχοταν και του το ειχα βγαλει. Οταν μεγαλωσε και εγινε 8 μηνων και ειπα να δοκιμασω παλι, το δεχτηκε με την μια, και μαλιστα με το κουδουνακι μαζι. Τωρα του το εχω βγαλει το κολαρο γιατι εχει μαγουλα και τον κανει να δειχνει σαν πρησμενος

...με πολλούς φίλους