Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 131,942 εγγεγραμμένα μέλη και 713,786 μηνύματα σε 22,534 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 511 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας...

Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας...
Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας...
Δημοσιεύτηκε από Unicorn
07-01-06
Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας...

Όλα οκ μέχρι στιγμής! Ζείτε ανέμελα με την πανέμορφη γάτα σας που φροντίζετε όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που γεννήθηκε, μέχρι που διαπιστώνετε ότι κάτι δεν πάει καλά.. Δεν θέλει να φάει, δεν θέλει να πιεί και η διάθεσή της είναι πολύ πεσμένη.. Σίγουρα δε σας κρατάει κακία γιατί της πήρατε το κουβάρι από τα δόντια..

Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;...

Οι γάτες, εκτός του ότι μας δίνουν χαρά και ζωντάνια μεσα στο σπίτι, διατρέχουν καθημερινά τον κίνδυνο, όπως άλλωστε και όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, να προσβληθούν από ένα πλήθος μολυσματικών ασθενειών. Μία γάτα που δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά από μία ή περισσότερες από αυτές τις ασθένειες έχοντας σαν αποτέλεσμα μακροχρόνιες και υψηλής επικινδυνότητας συνέπειες της ασθένειας, χωλότητα, τύφλωση ή ακόμα και θάνατο. Για αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός στις γάτες είναι υψίστης σημασίας.

Τύποι Ασθενειών

Υπάρχουν τέσσερα είδη ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος της γάτας. Αυτές είναι οι: Feline Panleukopenia, Feline Viral Rhinotracheitis, Feline Calicivirus και η Feline Chlamydiosis. Ο ιός Feline Leukemia είναι άλλη μία μολυσματική ασθένεια για την οποία υπάρχει εμβόλιο, ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολα μεταδιδόμενη στις γάτες, όπως αυτές του αναπνευστικού τους συστήματος.

Ο ιός Feline Infectious Peritonitis (FIP) εξαπλώνεται μέσω του ιού Feline Corona Virus (FCoV), ένας ιός που αναπτύσσεται σε χώρους όπου υπάρχουν πολλές γάτες. Υπάρχει ένα νέο εμβόλιο για τον ιό FIP, ωστόσο το μέγεθος προστασίας που παρέχει στις γάτες δεν είναι ακόμα σίγουρο.


Η ασθένεια Bordetellabronchiseptica (βήχας των σκύλων) είναι μια ασθένεια που αρχικά πιστευόταν ότι μπορεί να επηρεάσει μόνο τους σκύλους, αλλά σε πρόσφατες έρευνες, εργαστήρια έχουν εξετάσει γάτες και ανακάλυψαν ότι μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να προσβληθούν απόν τον ιό Bordetella.

Η ασθένεια Feline Panleukopenia (που είναι επίσης γνωστή σαν «Distemper» ή Feline Ιnfectious Εnteritis) είναι μια υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια, και μπορεί να σκοτώσει τόσο τα μικρά γατάκια, όσο και ενήλικες γάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συμπτώματα αυτής της ασθένειας αποτελούν ο ξαφνικός πυρετός, έλλειψη όρεξης για φαγητό, αφυδάτωση, κατάθλιψη, εμετός και ζαλάδες. Οι γάτες που έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό, μπορεί να δείξουν αυξημένο αριθμό λευκών αιμμοσφαιρίων. Ο δείκτης θνησιμότητας της συγκεκριμένης ασθένειας, είναι υψηλός.

Ο ιός Feline Viral Rhinotracheitis (FVR, επίσης γνωστός και σαν ιός Feline Herpes) είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό Feline Herpes τύπου 1. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, ευαισθησία στο φως, διόγκωση του επιπεφυκούς (ιστοί των βλεφάρων) στο ένα ή και στα δύο μάτια με εκκρίματα τόσο από τα μάτια όσο κι από τη μύτη. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί κατάθλιψη, έλλειψη όρεξης για φαγητό καθώς και πυρετός. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν πληγές στα μάτια, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνσή των ματιών ή ακόμα και τύφλωση.

Η ασθένεια Feline Calicivirus είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που παρομοιάζεται με το ανθρώπινο κρύωμα. Προκαλείται από έναν ιό RNA που είναι ανθεκτικότερος από τον ιό FVR αν και τα συμπτώματά του συνήθως είναι λιγότερο σοβαρά. Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής, μοιάζουν με αυτά της FVR, αλλά συχνά περιλαμβάνουν και πληγές που δημιουργούνται στην γλώσσα. Μπορεί να προκληθεί πνευμονία, που οδηγεί σε υψηλό δείκτη θνησιμότητας στα μικρά γατάκια.

Η Feline Chlamydiosis (επίσης γνωστή σαν Feline Pneumonitis ή Chlamydia) είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού της οποίας τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα μάτια. Μικρά γατάκια που έχουν προσβληθεί μπορεί να έχουν μάτια πρησμένα ή τελείως κλειστά, ενώ παρουσιάζουν παρατεταμένη επιπεφυκίτιδα. Η ασθένεια Chlamydia μπορεί να είναι πολύ ανθεκτική στη θεραπεία. Οι γάτες που έχουν προσβληθεί μπορεί να πάρει μήνες να θεραπευθούν πλήρως. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιωτικές αλοιφές.

Η Feline Leukemia (FeLV) είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από γάτα σε γάτα σε κλειστό και οικείο περιβάλλον. Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας είναι να διατηρούνται τα μικρά γατάκια μακριά από τις πηγές μόλυνσης (γάτες που ζουν έξω και είναι θετικές στον ιό FeLV ). Τα συμπτώματα του ιού FeLV είναι ποικίλα. Πρίν γίνει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει μια εξέταση αίματος στη γάτα, ώστε να διαπιστωθεί οτι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό FeLV.

Εμβολιασμός

Οι επιπτώσεις και η σοβαρότητα των μολυσματικών ασθενειών στις γάτες έχουν μειωθεί κατά πολύ μέσω του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι ένα συμβάν που ξεκινάει μια περίπλοκη διαδικασία μέσα στο σώμα της γάτας, ωστε να ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας να αναγνωρίσει τις διάφορες ξένες πρωτείνες (αντιγόνα) που βρίσκονται στο εμβόλιο και να δημιουργήσουν προστατευτικές βιολογικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν πρωτείνες που ονομάζονται αντισώματα , που θα στραφούν ενάντια σε αυτά τα αντιγόνα. Σαν απάντηση του ανοσοποιητικού, είναι η προστασία που παρέχεται στη γάτα, ενάντια σε συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός και η διαδικασία ανοσοποίησης χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αλλά δεν έχουν την ίδια έννοια. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα είδη των μολυσματικών ασθενειών, ωστόσο οι περισσότερες γάτες θα ανοσοποιηθούν ενάντια στην ασθένεια, αν εμβολιαστούν σωστά. Η σωστή χρήση των εμβολίων θα παρέχει στα γατάκια τη μέγιστη προστασία ενάντια στις καταστροφικές και ενδεχομένως θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.

Είναι σημαντικό να εμβολιάζουμε τα γατάκια και να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο τουλάχιστον μια με δυο φορές ακόμα, ωστε να εξασφαλίζεται η ανοσοποίηση ενάντια σε αυτές τις ασθένειες. Τα γατάκια λαμβάνουν προστατευτικά αντισώματα από το μητρικό γάλα. Αυτό λέγεται «μητρική ανοσία». Αυτά τα αντισώματα, αρχίζουν και χάνονται μεταξύ της ηλικίας των 6 με 10 βδομάδων. Ο εμβολιασμός στα μικρά γατάκια συνήθως ξεκινάει σε ηλικία 6 με 8 βδομάδων. Τα γατάκια εμβολιάζονται άλλες δυο φορές (με διάστημα 2 με 4 βδομάδων μεταξύ των εμβολίων), ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσοποίηση. Η «μητρική ανοσία» στο γατάκι αποτρέπει την ανοσοποίηση σε περίπτωση που τα εμβόλια γίνουν πολύ νωρίς. Όταν η μητρική ανοσία μειωθεί, τότε το γατάκι μπορεί να ανοσοποιηθεί επιτυχώς μέσω του εμβολιασμού. Η «μητρική ανοσία» μειώνεται και τελικά χάνεται μετά από την πάροδο μερικών βδομάδων, και έτσι ο εμβολιασμός γίνεται ανα διαστήματα και σε ηλικία μεταξύ 6 και 12 βδομάδων, ώστε να μπορέσει το γατάκι να παρουσιάσει ανοσία στις ασθένειες.

Ένα εμβολιασμένο γατάκι μπορεί να δείξει σημάδια κούρασης, έλλειψης όρεξης για φαγητό, μπορεί να φτερνίζεται ή να έχει υγρά ματάκια, μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα σημάδια συνήθως είναι προσωρινά αλλά συστήνεται γενικά, το προσφάτως εμβολιασμένο γατάκι να μη κατακλύζεται από υπερβολική προσοχή και δραστηριότητα, και να μην γίνονται άλλες, παράλληλες, ιατρικές ενέργειες (όπως στείρωση ή ψεκασμός) την ίδια περίοδο με τον εμβολιασμό. Επίσης δεν πρέπει να γίνονται πολλοί εμβολιασμοί συγχρόνως. Συστήνεται στενή παρακολούθηση της γάτας για 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό, καθώς μερικά γατάκια μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες στο εμβόλιο. Μερικοί κτηνίατροι προτείνουν στους ιδιοκτήτες να παραμείνουν στο ιατρείο τους για μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό για να παρακολουθήσουν την πορεία τους καθώς και αν θα υπάρξουν παρενέργειες.

Τύποι εμβολίων που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τα τροποποιημένα – ζωντανά και εμβόλια νεκρών ιών. Τα τροποποιημένα - ζωντανά εμβόλια περιέχουν ιούς που έχουν καλλιεργηθεί με ειδικό τρόπο (που ονομάζεται «εξασθένηση), και διαγείρουν το ίδιο υψηλό επίπεδο ανοσίας που θα διέγειρε και η κανονική ασθένεια, χωρίς όμως να προκαλεί τον ίδιο βαθμό αρρώστιας. Τα τροποποιημένα – ζωντανά εμβόλια, ωστόσο, δε μπορούν να δοθούν σε ζώα που εγγυμονούν. Οι περισσότεροι κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα εμβόλια νεκρών ιών, επειδή αποτελούνται από ανενεργούς ιούς που δε μπορούν να αναπαραχθούν. Ενώ τα εμβόλια νεκρών ιών θεωρούνται πιο ασφαλή επειδή ο ιός δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στο σύστημα του ζώου, είναι πιθανό να μην παρέχουν τόσο υψηλό επίπεδο προστασίας.

Ένα προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού στα γατάκια θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Εμβολιασμό κατά της Feline Panleukopenia, Feline Calicivirus και Feline Viral Rhinotracheitis στις 6 βδομάδες , 9 βδομάδες και 12 βδομάδες με μια προαιρετική επαναληπτική στις 15 βδομάδες και ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα.
  • Για την Feline Chlamydiosis στις 9 και 12 βδομάδες με μια προαιρετική επαναληπτική στις 15 βδομάδες και ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα
  • Το εμβόλιο για την Feline Leukemia, αν η γάτα κριθεί κατάλληλη, θα πρέπει να γίνει στην ηλικία 12 και 15 βδομάδων με ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα.
Ο σωστός εμβολιασμός στα γατάκια και τις γάτες θα επιφέρει την προστασία τους ενάντια σε σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Ο εμβολιασμός συνήθως παρέχει ανοσία στα περισσότερα είδη αυτών των ασθενειών. Ωστόσο, ενώ τα εμβόλια δε μπορούν να αποτρέψουν τελείως τις γάτες και τα γατάκια απο το να αρρωστήσουν από αυτές τις ασθένειες, μπορούν κατά μεγάλο ποσοστό να ελαχιστοποιήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και να αποτρέψουν το θάνατο από αυτές.
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη Unicorn
Εκκολαπτόμενο Μέλος
Εγγραφή: 18-06-2005
Ηλικία: 41
Μηνύματα: 92

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
  #1  
By Bhaal on 30-01-06, 23:35
FIP: Στατιστικά 1 στις 10 γάτες που μολύνεται από FCoV αναπτύσσει FIP. (Πονοκέφαλος για τους εκτροφείς γατών.) Όταν σ' ένα σπίτι με αρκετές γάτες πεθάνει μια από FIP, είναι βέβαιο ότι και μια δεύτερη γάτα είναι ήδη φορέας του ιού, αλλά η γάτα είναι υγιής.
Κοινώς: FIP προσβάλλει τις γάτες όταν ο ιός FCoV μεταλάσσεται. Πολλές γάτες είναι, ή μπορεί να γίνουν, φορείς του FCoV, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί. Η γάτα-φορέας μπορεί να ζήσει μέχρι τα 20-22 της, ο ιός να μη μεταλλαχθεί ποτέ και να πεθάνει από βαθιά γεράματα δίχως ποτέ να το μάθετε. Πιο συνηθισμένο είναι η γάτα να γίνει φορέας του ιού για κάνα δίμηνο, να τον αποβάλλει και να ζήσει καλά κι εμείς καλύτερα.

Για μια γάτα που έχει ήδη προσβληθεί από FCoV δεν υπάρχει κανένα μα απολύτως ΚΑΝΕΝΑ εμβόλιο ή άλλο φάρμακο που να αποτρέπει το FIP.

Η FIP είναι η χειρότερη, κι ευτυχώς η σπανιότερη ασθένεια για μια γάτα. Μια γάτα ήδη άρρωστη λόγω άλλης ασθένειας (π.χ. νεφρά, ηπατοπάθεια) έχει μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν είναι και φορέας του FCoV, τότε οι πιθανότητες για μετάλλαξη του ιού μεγαλώνουν. Ένα κλασικό σύμπτωμα είναι η ροή δακρύων ή και πύον από το δεξί μάτι συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό (η μέγιστη φυσιολογική θερμοκρασία για μια γάτα είναι 38.7). Από την ημέρα της μετάλλαξης του ιού έως το θάνατο της γάτας μεσολαβούν το πολύ 2 μήνες. Οι περισσότερες πεθαίνουν στον 1 μήνα.

Το διαθέσιμο εμβόλιο, που προαναφέρθηκε, είναι το Primucell, που φτιάχνεται από τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Εκείνο που κάνει είναι να ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Προλαμβάνει το FIP σε ποσοστά από 50 έως 75% σε γάτες που μπορούν να το αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά, όπως είπαμε και πιο πάνω είναι παντελώς άχρηστο για μια γάτα που έχει ήδη εκτεθεί στον ιό FCoV.

Υ.Γ. Η διάγνωση FIP είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η ασθένεια μιμείται κλινικά συμπτώματα άλλων ασθενειών. Κάποιοι κτηνίατροι αρέσκονται να κάνουν διάγνωση FIP επειδή οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια της γάτας είναι κάτω της κατώτατης φυσιολογικής τιμής. Ο μόνος τρόπος για οριστική διάγνωση είναι να ζητήσετε να σταλεί δείγμα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, στη Σκοτία.
  #2  
By Unicorn on 31-01-06, 11:48
Και για τον δικό μου τον γάτο είπανε ότι πέθανε από FIP (αφού πρώτα έγινε πειραματόζωο στο πανεπιστημιακό κτηνιατρείο του ΑΠΘ.. )
  #3  
By Bhaal on 31-01-06, 13:08
Λυπάμαι πολύ που το ακούω, Unicorn. Ειλικρινά καταλαβαίνω τι σημαίνει να χάνεις ένα πολυαγαπημένο ζώο. Τον Φεβρουάριο του 2002 ο Βαλτάσαρ κόντεψε να πεθάνει -- για 2 λεπτά είχε σταματήσει να χτυπάει η καρδιά του!
Αν το ΑΠΘ έκανε νεκροψία και βρήκε ότι έπασχε από FIP τότε πιθανόν να μην έκαναν λάθος. Μήπως μπορείς να μας πεις τι συμπτώματα είχε λίγο πριν πεθάνει;
  #4  
By Unicorn on 31-01-06, 13:32
Αρχική Δημοσίευση από Bhaal
Λυπάμαι πολύ που το ακούω, Unicorn. Ειλικρινά καταλαβαίνω τι σημαίνει να χάνεις ένα πολυαγαπημένο ζώο. Τον Φεβρουάριο του 2002 ο Βαλτάσαρ κόντεψε να πεθάνει -- για 2 λεπτά είχε σταματήσει να χτυπάει η καρδιά του!
Αν το ΑΠΘ έκανε νεκροψία και βρήκε ότι έπασχε από FIP τότε πιθανόν να μην έκαναν λάθος. Μήπως μπορείς να μας πεις τι συμπτώματα είχε λίγο πριν πεθάνει;
Άνοιξα topic στις καταγγελίες και περιγράφω το περιστατικό. Δεν έγινε νεκροψία (σιγά μην άφηνα να του κάνουν νεκροψία). Αρχικά παρουσίασε μελαγχολία. Δεν είχε όρεξη για φαγητό, ούτε έπαιζε, ούτε κοιμόταν στα πόδια μας, τίποτα. Σα να μας κρατούσε μούτρα. Μετά άρχισε να παραπατάει ελαφώς αν θυμάμαι καλά. Φαινόταν οτι δεν ήταν καλά.Ο γάτος λίγες μέρες μετά την νοσηλεία του στο πανεπιστημιακό κτηνιατρείο, έπαθε εγκεφαλικό. Τα ματάκια του τα γαλάζια, σιγά σιγά άρχισαν να χάνουν το χρώμα τους (άρχισαν να γίνονται πράσινα, μέχρι που γίνανε τελικά κίτρινα ---> ίκτερος). Αρχικά περπατούσε λίγο λίγο, ίσα ίσα για να πάει για την ανάγκη του, αργότερα όμως δε μπορούσε ούτε για αυτό να πάει. Κάθε μέρα τον έβλεπα να χειροτερεύει. Τον είχαμε βάλει σε ένα κουτάκι, με τροφή και νεράκι, και ό,τι άλλο χρειαζότανε,αφού μόνος του δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Πραγματικά αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι ο γάτος βασανίστηκε. Ξέραμε ότι θα πεθάνει, απλά περιμέναμε τη μέρα...

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους