Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 131,774 εγγεγραμμένα μέλη και 713,778 μηνύματα σε 22,533 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 515 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Μπάλες από τρίχωμα

Μπάλες από τρίχωμα
Μπάλες από τρίχωμα
Δημοσιεύτηκε από Unicorn
23-01-06
Μπάλες από τρίχωμα

[readmore]Είναι αλήθεια ότι τρομάζουμε ιδιαίτερα όταν ακούμε τη γάτα μας να βήχει επίμονα, και ιδιαίτερα όταν βλέπουμε μπάλες από τρίχες να βγαίνουν από το στόμα της. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα όσον αφορά τις τριχόμπαλες, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως δημιουργούν αρκετές ενοχλήσεις στην γάτα ή και ακόμα σοβαρότερα προβλήματα.Οι τριχόμπαλες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο αφού μπλοκάρουν την είσοδο του φαγητού που έχει χωνευτεί προς το έντερο και προκαλούν ενσφήνωση. Οι ενσφηνώσεις είναι σοβαρή περίπτωση και καμιά φορά χρειάζονται εγχείριση για να θεραπευτούν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν επίπονη δυσκοιλιότητα.[/readmore]

Πως προκαλούνται οι τριχόμπαλες

Όπως γνωρίζουμε, οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα. Τόσο καθαρά που γλείφουν τη γούνα και το σώμα τους για να απαλλαχτούν από την βρωμιά και τις τρίχες που έχουν πέσει. Όταν μια γάτα περιποιείται το τρίχωμά της, ποσότητα τριχώματος περνάει μέσα από την γαστρεντερική περιοχή και εξέρχεται μέσω των περιτωμάτων της. Ωστόσο, ορισμένες φορές είναι πιθανό, αυτό το τρίχωμα να παραμείνει μέσα στο στομάχι ή στο έντερο όπου οι τρίχες συνεχίζουν να μαζεύονται και δημιουργούνται μεγαλύτερες μάζες τριχώματος. Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στη γάτα και είτε θα τα αποβάλλει όταν ενεργηθεί, είτε θα τα αποβάλει διά του εμετού. Αν όμως η τριχόμπαλα δεν αποβληθεί, τότε θα αποτελέσει ένα «εμπόδιο» στο σώμα της, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως φραγή του οισοφάγου, του στομάχου, καθώς και προβλήματα στο λεπτό και το παχύ έντερο. Αν δεν θεραπευτούν, αυτά τα προβλήματα μπορεί να γίνουν ακόμα σοβαρότερα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί εγχείριση για την απομάκρυνση του «εμποδίου». Αν υποψιάζεστε λοιπόν ότι η γάτα σας έχει πρόβλημα να απομακρύνει από το σώμα της την τριχόμπαλα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.

Συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε
 • Εμετός
 • Απώλεια βάρους
 • Κυλινδρικές (σε σχήμα τσιγάρου) μαζες από τρίχωμα στο πάτωμα και τα έπιπλα. Αν τις δείτε μια φορά, δε θα τις ξεχάσετε ποτέ!
 • Δυσκοιλιότητα ή σκληρά περιτώματα με εμφανείς τρίχες.
 • Ξηρό και θαμπό τρίχωμα
 • Συχνός ξερόβηχας , ειδικά μετά τα γεύματα.
 • Έλειψη όρεξης για φαγητό
 • Κατάθλιψη ή λήθαργος
Θεραπεία

Οι περισσότερες τριχόμπαλες αποβάλλονται κανονικά. Αν η γάτα σας έχει πρόβλημα με κάποια τριχόμπαλα, ενημερώστε τον κτηνίατρο. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να την ταίσετε λίγο από το ειδικό φυτό «catnip», λίγο γρασίδι για γάτες, φυτικές ίνες ή κάποιο καθαρτικό που σας έχει προτείνει ο κτηνίατρος (συνήθως με βάση το πετρέλαιο). Αυτά μπορεί να είναι αρκετά για να βοηθήσουν τη γάτα σας να αποβάλει την τριχόμπαλα. Ωστόσο, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εγχείριση. Επίσης, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν εμετό και μπορεί κανείς να μπερδευτεί πως πρόκειται για τριχόμπαλα που δυσκολεύει τη γάτα. Όταν η γάτα κάνει εμετό, ό,τι τρίχωμα υπάρχει μέσα στο στομάχι θα αποβληθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει καμια φορά τους ιδιοκτήτες στην λανθασμένη εντύπωση ότι ο εμετός προκλήθηκε μόνο εξαιτίας της τριχόμπαλας. Αν η γάτα κάνει τακτικά εμετούς, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αφού υπάρχει πιθανότητα να προκαλείται από άλλη αιτία.

Άλλοι τρόποι για να αποβληθούν οι τριχόμπαλες περιλαμβάνουν την διατροφή τους με «γλιστερές» ουσίες που βοηθούν τις τρίχες να περάσουν προς το παχύ έντερο. Αυτές οι τροφές υπάρχουν σε διάφορες μορφές, που μπορούμε να τις βρούμε στα σούπερ μάρκετ, στα petshop ή και στο σπίτι, δίνοντας στις γατούλες μισό κουταλάκι βούτυρο 2-3 φορές την εβδομάδα, ή ένα κουταλάκι γλυκό κολοκύθι κονσέρβας ή ακόμα και τροφή για μωρά. Τα δύο τελευταία μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις διάρροιας επειδή έχουν επιπλέον φυτικές ίνες.

Προληπτικά μέτρα

Συχνό βούρτσισμα και περιποίηση. Όσο περισσότερο τρίχωμα βγάζουμε από τη γάτα, τόσο λιγότερο θα καταπιεί. Μπορείτε επίσης να την ταίζετε με «catnip» ή ειδικό γρασίδι για γάτες, τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (η ξηρά τροφή είναι πολύ καλή πηγή σε σύγκριση με τις κονσέρβες) οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα της γάτας να είναι υγιές. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού δώσετε στη γάτα σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, και ποτέ μη της δίνετε φάρμακα που προορίζονται για τον άνθρωπο χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει την άδεια από τον κτηνίατρό σας.

(Η εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου)
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη Unicorn
Εκκολαπτόμενο Μέλος
Εγγραφή: 18-06-2005
Ηλικία: 41
Μηνύματα: 92

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
Συνημένες Εικόνες
 

References
https://cats.about.com/cs/catmanageme.../hairballs.htm
https://www.thepetprofessor.com/artic...e.aspx?id=1990
  #1  
By Bhaal on 05-02-06, 12:25
Όταν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει τριχόμπαλες (furballs) μπορείτε να της δώσετε για διάστημα 5 ημερών μια ειδική πάστα, την Defurr*UM. Θα τη βρείτε σε όλα τα pet shops και κατασκευάζεται στη Βρετανία από την εταιρία Mark & Chappell Ltd. Η εταιρία διαθέτει και site (www.markandchappell.com) το οποίο προσφέρει δωρεάν συμβουλές.
Μια μικρή ποσότητα από αυτή την πάστα (είναι σα συμπυκνωμένο ζελέ σε σωληνάριο) είναι αρκετή για να διευκολύνει την αποβολή αυτών των κουβαριών από τρίχες. Κατά προτίμηση, καλό είναι η πάστα αυτή να δίνεται μια δυο φορές την εβδομάδα προληπτικά.

Πώς τη δίνουμε:
Κάποιες γάτες θα τη γλείψουν κατ' ευθείαν από το σωληνάριο, ενώ άλλες όχι. Αν δείτε ότι η γάτα δεν ενδιαφέρεται, τότε απλώστε μια μικρή ποσότητα στο χέρι της (μπροστινό πόδι) ή πάνω στη μύτη της. Στην προσπάθειά της να καθαριστεί από αυτή τη "βρωμερή ουσία που λερώνει τη γούνα" της η γάτα σας θα καταπιεί την πάστα και η δουλειά... έγινε!
  #2  
By araXniar on 05-02-06, 13:21
Επειδή η γάτα που έχω τώρα, η Ευλαμπίτσα, (όπως και ο μακαρίτης ο άνδρας της ο Σάκης) είναι πολύ μακρύτριχη, το καλοκαιρι την πάω για κούρεμα στο γιατρό.

Παλιά όταν κούρευα και τις δύο (και την Ευλαμπία και τον μακαρίτη) είχαν πολύ πλάκα: την πρώτη μέρα ντρέπονταν φοβερά και εκνευρίζονταν, αλλά μετά ήταν πολύ ανακουφισμένες που τους είχε φύγει όλο αυτό το μαλλί. Και οι τριχόμπαλο-εμετοί σταματούσαν με τη μία.
  #3  
By Bhaal on 05-02-06, 13:32
Ακόμη και οι κοντότριχες καταπίνουν τρίχες από τη γούνα τους κατά τη διάρκεια της καθαριότητας που κάνουν. Σίγουρα, όμως, οι μακρύτριχες "κινδυνεύουν" δυο φορές περισσότερο.
  #4  
By cutie girlxx on 09-08-08, 11:45
Γεία σας. Πριν 2 βδομάδες απέκτησα 1 γάτα όπου συνέχεια ερχετε στο μαχαζί της μητέρας μου και με αναζητα. Όποτε την χτενίζω βγαίνουν τούφες τούφες οι τρίχες της, και γεμίζει το μαγαζί. Της δίνω και τον κρόκο του αυγού που κάνει καλό στο τρίχωμα της, και ξηρή τροφή και κονσέρβες, και φακελάκια.είναι λίγο χοντρή αλλά με αυτό το τρίχωμα είναι σαν μια τριχωτή μπάλα.τι να κάνω να την χτενίζω κάθε μέρα??????????????????

Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • Κόμποι στο τρίχωμα - Από κατανιδου ιωαννα
   Το θέμα έχει λάβει 44 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Διάφορα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 09-05-20 στις 19:25.
  • Λαμπερό τρίχωμα - Από mulan
   Το θέμα έχει λάβει 2 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Διάφορα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 06-12-10 στις 13:46.
  • Τζιβες στο τρίχωμα - Από panoskiz
   Το θέμα έχει λάβει 3 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Διάφορα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 23-10-10 στις 15:04.
  • Διατροφή και τρίχωμα - Από crystallyn
   Το θέμα έχει λάβει 3 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Προβλήματα υγείας.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 29-05-10 στις 01:32.
  • Διατροφή και τρίχωμα - Από maria.andreou
   Το θέμα έχει λάβει 25 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Διατροφή.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 31-10-09 στις 14:12.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους