Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 115,041 εγγεγραμμένα μέλη και 713,368 μηνύματα σε 22,477 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 255 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Πρώτες βοήθειες

Πρώτες βοήθειες
Πρώτες βοήθειες
Δημοσιεύτηκε από Subject to change
05-04-06
Πρώτες βοήθειες

Μια στοιχειώδης έστω γνώση των πρώτων βοηθειών πιθανόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να αποδειχτεί σωτήρια για την επιβίωση της γατούλας σας. Παρακάτω θα διαβάσετε τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο και τι δεν πρέπει να κάνετε ώστε να μην χειροτερέψετε τα πράγματα. Εννοείται σε καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις ότι πρέπει μετά να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, οπότε δεν θα αναφέρεται σε κάθε παράγραφο ιδιαίτερα. Ό,τι και να συνέβη, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις σώζει ζωές.

Ατύχημα από αυτοκίνητο
Μιλήστε της τρυφερά και καθησυχαστικά και μεταφέρετε την στην άκρη του δρόμου, αν κρίνετε ότι είναι ασφαλές. Προσπαθήστε να μην χειροτερέψετε τυχόν τραυματισμούς σηκώνοντας την. Ο καλύτερος τρόπος είναι να γλιστρήσετε μια σανίδα από κάτω της, σαν πρόχειρο φορείο ή να περάσετε και τα δύο χέρια σας από κάτω της κρατώντας την σε οριζόντια θέση. Αναφέρετε στον κτηνίατρο λεπτομερώς οποιονδήποτε τραυματισμό διαπιστώσατε ή υποπτευόσαστε.
Έγκαυμα
Δροσίστε την καμένη περιοχή με κρύο νερό (αν μπορείτε να κάνετε τη γάτα να σταθεί σε μια μπανιέρα ή νεροχύτη, βρέξτε τη για περίπου 10 λεπτά) για να μειώσετε τον πόνο και τη σοβαρότητα του τραύματος. Καλύψτε το κάψιμο με ένα δροσερό μουσκεμένο πανί, τυλίξτε τη γάτα με αλουμινόχαρτο και βάλτε την κάπου ζεστά για να την μεταφέρετε στον κτηνίατρο. Τα ίδια ισχύουν και για το ηλιακό έγκαυμα.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην ρίξετε κρύο νερό απότομα στο έγκαυμα, γιατί η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει χειρότερα προβλήματα.
Χημικό έγκαυμα
Φορέστε ανθεκτικά γάντια και πλύνετε το έγκαυμα με κρύο τρεχούμενο νερό. Μην την αφήσετε επ ουδενί να γλύψει το έγκαυμα και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μη φροντίσετε τη γάτα χωρίς να φορέσετε γάντια και προστατευτικά ρούχα. Κινδυνεύετε να πάθετε κι εσείς έγκαυμα.
Δηλητηρίαση
Δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει δηλητηριαστεί, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά δηλητήρια. Η μόνη λύση είναι η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πείτε του οποιαδήποτε πληροφορία για το πιθανό δηλητήριο.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην προκαλέσετε εμετό, γιατί μπορεί να προκαλέσετε εισρρόφηση στους πνεύμονες.
Ηλεκτροπληξία
Μόλις σταματήσει η παροχή ρεύματος, ελέγξτε αν η γάτα αναπνέει. Αν όχι, αρχίστε τεχνητή αναπνοή*. Αν δεν μπορείτε να κλείσετε την παροχή ρεύματος, μην πλησιάσετε τη γάτα. Η ηλεκτροπληξία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει εγκαύματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην ακουμπάτε τη γάτα χωρίς να έχετε κλείσει πρώτα την παροχή ρεύματος. Κινδυνεύετε να πάθετε κι εσείς ηλεκτροπληξία.
Τσίμπημα εντόμου
Αν το τσίμπημα βρίσκεται στο λαιμό ζητήστε αμέσως βοήθεια γιατί καθώς πρήζεται μπορεί να φράξει την αναπνευστική οδό και να τη σκοτώσει. Αν βρίσκεται σε άλλο σημείο του σώματος, ψαλιδίστε το τρίχωμα γύρω από την περιοχή και καθαρίστε την με νερό. Αν διακρίνετε κάποιο κεντρί (συνήθως μέλισσας) και πιστεύετε ότι μπορεί να αφαιρεθεί με τσιμπιδάκι, τότε βγάλτε το πολύ προσεκτικά.
Δάγκωμα ζώου
Κουρέψτε το τρίχωμα γύρω από την πληγή, καθαρίστε την καλά με άφθονο νερό. Αν πρόκειται για δάγκωμα φιδιού επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.
Πληγή που αιμορραγεί
Καθαρίστε την πληγή με ένα στεγνό βαμβάκι. Πιέστε δυνατά με ένα στεγνό καθαρό βαμβακερό πανί την περιοχή που αιμορραγεί. Αν η αιμορραγία εντοπίζεται σε κάποιο άκρο (πόδια, ουρά) δέστε σφιχτά με μια κορδέλα κεντρικά της αιμορραγίας (προς την καρδιά).
Πνιγμός από νερό
Βγάλτε τη γάτα από το νερό και κρατήστε την ανάποδα για να βγει από τα πνευμόνια της. Έπειτα ξαπλώστε την και τρίψτε την αρκετά δυνατά για να τη βοηθήσετε να αναπνεύσει ξανά. Αν δεν το καταφέρετε δοκιμάστε τεχνητή αναπνοή*.
Πνιγμός από φαγητό
Απαιτεί άμεση δράση. Μέχρι να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο πιθανόν να είναι πολύ αργά και να έχει πεθάνει από ασφυξία. Τυλίξτε την σε ένα χοντρό ύφασμα και ανοίξτε το στόμα της για να δείτε αν υπάρχει κάτι κολλημένο στο λαιμό της. Προσέξτε μήπως στην προσπάθεια σας να το αφαιρέσετε το σπρώξετε ακόμα πιο κάτω και κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Αν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι ζητήστε του να σας βοηθήσει κρατώντας το στόμα της γάτας ανοιχτό καθώς εσείς προσπαθείτε να βγάλετε αυτό που έχει κολλήσει στο λαιμό της. Προσέξτε ιδιαίτερα να σας τραυματίσει η γάτα μέσα στον πανικό της.
Κρίσεις και σπασμοί
Περιορίστε τη γάτα σε μικρό χώρο – βάλτε την σε ένα μεγάλο, γερό χαρτόκουτο. Μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρο μιας και οι κρίσεις επιληψίας είναι εξαιρετικά σοβαρές, έως και θανατηφόρες.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην προσπαθήσετε να πιάσετε μια γάτα που έχει σπασμούς.
*Τεχνητή αναπνοή:
1. Κρατήστε το στόμα της κλειστό και καλύψτε τη μύτη της με το στόμα σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα λεπτό πανί μεταξύ της μύτης της γάτας και του στόματός σας.
2. Αναπνεύστε απαλά στη μύτη της (30 περίπου αναπνοές το λεπτό), απομακρύνοντας το στόμα σας μεταξύ των αναπνοών για να της επιτρέψετε να εκπνεύσει.
3. Συνεχίστε ώσπου η γάτα αρχίσει να αναπνέει από μόνη της, έρθει ο κτηνίατρος ή δείτε ότι δεν ωφελεί πλέον.
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη Subject to change
Founder
Εγγραφή: 09-06-2005
Μηνύματα: 1,354

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
References
Η γάτα - Πλήρης οδηγός (Καρολαίν Ντέιβις)
  #1  
By giota on 05-04-06, 20:39
Aχρειαστες να ναι αλλα ειναι σιγουρα χρησιμες οι συμβουλες
  #2  
By ladycat on 05-04-06, 23:14
μπραβο μισελακο πολυ καλη δουλεια:kiss: :up:
  #3  
By suzanitta on 06-04-06, 07:05
Όντως πολύ χρήσιμο!
Με την τεχνητή αναπνοή όμως έχω κάποιους ενδοιασμούς...
Αν είναι δική σου η γατούλα την κάνεις, αν είναι του δρόμου όμως το ρισκάρεις;
Δεν ξέρω αν ακούγομαι άπονη , αλλά δεν είναι λίγο παράτολμο;
  #4  
By Gemini on 06-04-06, 09:30
Παναγίτσα μου!! Tελικά είναι πάρα πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν.
Όμως την κατάλληλη στιγμή, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε λογικά και να θυμηθούμε όλους αυτούς τους κανόνες; Eγώ ειλικρινά δεν ξέρω...
.....αν και όταν έκοψε την πατουσίτσα της, είχα αντιδράσει γρήγορα και σωστά....
Ίσως να έχουμε μέσα μας δύναμη που δεν γνωρίζουμε. Tο σημαντικότερο είναι η ψυχραιμία.
  #5  
By Subject to change on 14-09-06, 13:13
Έγιναν κάποιες αλλαγές στο κείμενο, σύμφωνα με προτάσεις του isavva
  #6  
By sofiagal on 08-10-06, 17:25
Θα ήθελα να μάθω αν κυκλοφορεί κάποιο ΚΙΤ με τα απαραίτητα ,για τσίμπημα από μέλισσα , σκορπιό ή φίδι.Θέλω να είμαι προετοιμασμένη ,δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα μετακομίσουμε στην εξοχή και θα είναι πολλοί η πειρασμοί για την μαυρούλα.Πάντως θυμάμαι παλαιότερα με το λυκόσκυλο που είχα ,και το τσίμπησε μέλισσα στην μουσούδα του,άρχισε να πρήζεται επικίνδυνα.Το αντίδοτο ηταν πολύ απλό ,το γνωστό τότε αντιβηχικό PHENERGAN,το οποίο έχει καταργηθεί όμως.
  #7  
By ladycat on 08-10-06, 17:27
στο βιβλιο που εχω αναφερει τι πρεπει να εχει ενα τετοιο βαλιτσακι πρωτων βοηθειων για τα ζωα

Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • Δηλητηριώδες δάγκωμα! - Πρώτες βοήθειες - Από Athanasia79
   Το θέμα έχει λάβει 5 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Προβλήματα υγείας.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 19-08-11 στις 00:23.
  • ΣΟΣ,βρέθηκε γατάκι...πρώτες βοήθειες!! - Από evi27
   Το θέμα έχει λάβει 9 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Προβλήματα υγείας.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 14-11-10 στις 23:06.
  • Πρώτες βοήθειες σε πουλάκια - Από yasmin1gr
   Το θέμα έχει λάβει 0 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Άλλα ζωάκια.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 17-05-09 στις 22:37.
  • Οι 10 πρώτες μέρες μας... - Από nefeli
   Το θέμα έχει λάβει 47 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Νέα γάτα στο σπίτι!.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 04-05-07 στις 10:36.
  • Πρώτες αγάπες :P - Από lactoula
   Το θέμα έχει λάβει 25 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Γενική συζήτηση.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 20-03-07 στις 15:59.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους