Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 154,179 εγγεγραμμένα μέλη και 713,890 μηνύματα σε 22,627 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 619 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Γιατί οι γάτες σας δαγκώνουν και σας γρατζουνάνε και πώς να το αποφύγετε

Γιατί οι γάτες σας δαγκώνουν και σας γρατζουνάνε και πώς να το αποφύγετε
Γιατί οι γάτες σας δαγκώνουν και σας γρατζουνάνε και πώς να το αποφύγετε
Δημοσιεύτηκε από Subject to change
25-02-06
Γιατί οι γάτες σας δαγκώνουν και σας γρατζουνάνε και πώς να το αποφύγετε

Αφιερωμένο στη Gemini και τη Σούμη της
[readmore]
Είναι θλιβερό να υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χαρίζουν τη γάτα τους επειδή δεν αντέχουν την επιθετική της συμπεριφορά. Όσο οδυνηρή κι αν είναι για σας, προσπαθήστε να έχετε κατά νου ότι οι γάτες ποτέ δεν κάνουν κάτι χωρίς λόγο. Μάλιστα, είναι αρκετά προβλέψιμες, και το γρατζούνισμα/δάγκωμα τους ποτέ δεν γίνεται χωρίς να το έχει προκαλέσει κάτι. Χονδρικά υπάρχουν δύο λόγοι που η γάτα παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά, οι οποίοι θα αναλυθούν παρακάτω.[/readmore]

Γιατί μερικές γάτες εμφανίζουν επιθετικότητα στο παιχνίδι;

Η επιθετικότητα στο παιχνίδι συνήθως εμφανίζεται όταν ένα γατάκι δεν έχει άλλα γατάκια για να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το γατάκι χωρίζεται από τη μητέρα του σε νεαρότερη ηλικία απʼοσο πρέπει. Αυτό προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική ανάπτυξη του μικρού. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μικρών είναι σημαντικότατη και τους επιτρέπει να εξασκηθούν σε συμπεριφορές που θα τους χρειαστούν για να πολεμήσουν και να σκοτώσουν τη λεία τους και σε τεχνικές εξερεύνησης. Τα γατάκια που παίζουν φαίνεται σαν να είναι επιθετικά το ένα προς το άλλο, αλλά συνεχώς δίνουν σήματα το ένα στο άλλο ότι η αλληλεπίδραση τους αυτή είναι για παιχνίδι και μόνον. Αν ένα γατάκι παρασυρθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (δαγκώσει η γρατσουνίσει με μεγαλύτερη ένταση), τα άλλα γατάκια θα το διορθώσουν. Η διόρθωση αυτή μπορεί να έχει τη μορφή ενός γρυλίσματος, μιας δυνατής δαγκωνιάς ή το παιχνίδι απλώς θα σταματήσει. Η μητέρα του μικρού επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του με τις άλλες γάτες ή ακόμα και τους ανθρώπους. Αν ένα γατάκι δαγκώσει τη μητέρα πολύ δυνατά καθώς θηλάζει, η μητέρα θα το διορθώσει με ένα γρύλισμα ή ένα χτύπημα. Αυτό θα μάθει στο γατάκι να δαγκώνει χωρίς να πονάει τον άλλον. Η κοινωνικοποίηση του μικρού το βοηθά να μάθει πόσο επιθετικό μπορεί να γίνει χωρίς να πληγώσει ή πονέσει τον φίλο του.

Η ανεπιτυχής κοινωνικοποίηση δεν είναι το μόνο αίτιο της επιθετικότητας κατά το παιχνίδι. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί μια δραστήρια γάτα η οποία είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια της αρκετά συχνά. Αυτό συνήθως ισχύει όταν η επιθετικότητα εμφανίζεται σε περιόδους που η γάτα δεν έπαιξε αρκετά μαζί σας.

Το γρατζούνισμα και δάγκωμα ως παιχνίδι

Τα γατάκια μαθαίνουν να γρατζουνάνε και να δαγκώνουν από μικρά, μιας και είναι σημαντικό τμήμα της ανάπτυξης τους. Άλλωστε αυτά είναι και η μόνη άμυνα που έχουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο, καθώς και ο τρόπος για να εξασφαλίζουν το γεύμα τους στη φύση. Έτσι, όπως είναι λογικό, αυτό αποτελεί και το κυριότερο είδος παιχνιδιού, στο οποίο εξασκούνται από πολύ μικρά.

Ο βασικότερος κανόνας για να αποφύγετε να αποτελέσετε εσείς το παιχνίδι τους, είναι να τις διδάξετε από μικρές ότι τα χέρια δεν είναι παιχνίδι. Αν αγνοήσετε αυτή τη συμβουλή, αυτά τα μικρά νυχάκια και δοντάκια που έχει το γατάκι σας, σύντομα θα γίνουν κοφτερά σαν ξυράφια και θα παρομοιάζονται αρκετά επιτυχημένα με τους γάντζους στους οποίους κρεμάνε τα κρέατα στα σφαγεία
Τι να κάνετε όμως ώστε να αποτρέψετε ή να γλιτώσετε από το «κακό» (χωρίς φυσικά να δώσετε τη γάτα σας!); Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές επί του θέματος:
 • Κόψτε τα νύχια της – Μέχρι να την εκπαιδεύσετε να μην σας γρατζουνάει, μπορείτε να περιορίσετε το κακό κόβοντας της ελαφρώς τα νύχια, κατά προτίμηση με ειδικό ψαλιδάκι. Προσέξτε να μην τα κόψετε πολύ βαθιά γιατί θα αρχίσει να αιμορραγεί.
 • Φωνάξτε – Μην ουρλιάξετε, αλλά πείτε «άου» δυνατά και καθαρά. Όταν θα έχετε την προσοχή της, σιγά σιγά τραβήξτε το χέρι σας από τη λαβή της. Μην το τραβήξετε απότομα γιατί θα νομίσει ότι το παιχνίδι συνεχίζεται και θα το πιάσει πάλι.
 • «Τιμωρήστε» την όπως η μαμά της – Σύμφωνα με πηγές αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Μιμείται τον τρόπο που τιμωρεί η μητέρα το γατάκι όταν γίνεται άτακτο. Πιάστε το από το σβέρκο και σπρώξτε το προς το πάτωμα (με μέτρο! Δεν πρέπει να έχετε σκοπό να το πονέσετε!) λέγοντας «όχι» με σταθερή αυστηρή φωνή. Κρατήστε το σε αυτή τη θέση για 3-4 δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το. Πιθανότατα θα φύγει παραδίπλα σωφρονισμένο για να καθαριστεί και να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του. Αλλά θα θυμάται το «μάθημα» αυτό για αρκετό καιρό.
 • Στρέψτε αλλού την προσοχή του – Πολλές φορές η αιτία αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς οφείλεται στο ότι απλώς, η γάτα βαριέται και ψάχνει κάτι για να παίξει. Δώστε του κάποιο άλλο παιχνίδι, κατά προτίμηση κινούμενο (πχ. Κάποιο κουρδιστό ποντίκι-παιχνίδι). Μια άλλη λύση, ειδικά αν δεν μπορείτε λόγω υποχρεώσεων να ασχοληθείτε μαζί της πολλή ώρα, είναι να πάρετε μια ακόμα γάτα, κατά προτίμηση στην ίδια ηλικία.
 • Όταν αρχίζει την επιθετική συμπεριφορά σταματήστε αμέσως να τη χαϊδεύετε. Πρέπει να καταλάβει ότι μόνο αν φέρεται σωστά θα έχει χάδια.
Επιθετικό δάγκωμα
 • Υπερδιέγερση – Το επιθετικό δάγκωμα πολλές φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χαϊδέματος, όταν ο άνθρωπος είτε δεν καταλαβαίνει, είτε αγνοεί τη γλώσσα του σώματος της γάτας του. Παρʼότι μερικές γάτες απολαμβάνουν χάδια επί ώρες, πολλές φορές μετά από αρκετή ώρα «υπερδιαγείρονται» για κάποιο λόγο και θέλουν να σταματήσει το χαίδεμα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα παρατηρήσετε ότι η γάτα θα τραβήξει τα αυτιά της προς τα πίσω και θα στενέψει τα μάτια της. Αν περιμένετε να αρχίσει να κουνάει νευρικά την ουρά της το έχετε ήδη παρακάνει και πιθανότατα θα ανταμειφθείτε με ένα δάγκωμα. Ο κανόνας εδώ είναι να παρακολουθείτε τα σήματα που προσπαθεί να σας μεταδώσει η γάτα σας μέσω της γλώσσας του σώματος και να σταματήσετε αυτό που κάνετε ώστε να μην αντιμετωπίσετε την ίδια επιθετική συμπεριφορά.
 • Φόβος ή επαναπροσανατολισμένη επιθετικότητα – Η γάτα σας μπορεί να είδε κάτι παράξενο στο παράθυρο ή μια άλλη γάτα και να αντιδράσει επιθετικά στο πρώτο πράγμα που θα βρει κοντά της – είτε είστε εσείς αυτό είτε μια άλλη γάτα του σπιτιού. Αυτό το είδος συμπεριφοράς απαιτεί δημιουργική σκέψη από τη μεριά σας. Καταρχάς πρέπει να την ησυχάσετε όσον αφορά τη θέση της στην οικογένεια. Αφιερώστε της λίγο χρόνο χαϊδεύοντας την προσεκτικά. Δώστε της έξτρα λιχουδιές όταν είναι σε θέση να αντιδράσει ήρεμα. Σε τραβηγμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να σας γράψει φαρμακευτική αγωγή ο κτηνίατρος σας ώστε η γάτα σας να ξεπεράσει τις φοβίες της.
 • Λόγοι υγείας – Ποτέ δεν πρέπει να αγνοείτε την πιθανότητα αυτή, ειδικά όταν το πρόβλημα παραμένει ή όταν εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπήρχε στο παρελθόν. Τέτοια αίτια κυμαίνονται από πληγές που δεν προσέξατε, νευρικότητα λόγω ψύλλων ή άλλων παράσιτων ή ορμονικές διαταραχές. Αν η μέχρι τώρα υπάκουη και ήρεμη γάτα σας ξαφνικά παρουσιάσει ανεξήγητη επιθετικότητα απέναντι σας, τότε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι περισσότερο από επιβεβλημένη.
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη Subject to change
Founder
Εγγραφή: 09-06-2005
Μηνύματα: 1,347

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
  #1  
By Gemini on 28-02-06, 14:39
Eίναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο διαφέρει μια γάτα από μια άλλη. Θέλω να πω ότι η κάθε γάτα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. H γατούλα που είχαμε προ 10ετίας στο πατρικό μου, η Pενώ, ήταν τελείως διαφορετική στη συμπεριφορά από την Σούμη μου τώρα. Φυσικά όλοι σας το ξέρετε καλά αυτό γιατί έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από μένα. Eγώ αισθάνομαι ότι τώρα ανακαλύπτω τον νέο αυτό κόσμο και κάθε μέρα ξαφνιάζομαι από κάτι καινούριο.
Michelle, θέλω να σ'ευχαριστήσω πολύ για αυτό το απόλλυτα κατατοπιστικό άρθρο σου. Oι συμβουλές σου και οι απόψεις σου είναι πολύτιμες για μένα. Kαι γνώμες όλων σας είναι πολύ σημαντικές και σας ευχαριστώ πολύ όλους!
Mέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, είδα στην πράξη πολλά από αυτά που διάβασα στο άρθρο. Kαι αυτό που κατάλαβα καλά είναι ότι το κλειδί στην υπόθεση είναι η δική μου συμπεριφορά. Όσο εγώ είμαι ήρεμη, ήρεμη παραμένει και η Σούμη και το σημαντικότερο, αντιδρά καλύτερα στις παρατηρήσεις. Ένα "MH!" απότομο και δυνατό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αν δεν δείχνει θυμό. Στον θυμό αντιδρά και επιτίθεται.
Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έκατσε και την έκανα μπάνιο (για 1η φορά μάλιστα!), χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα. Aυτό που έκανα είναι ότι την άφησα να νομίζει ότι δεν ασχολιόμουν αποκλειστικά μαζί της και αυτή για να μου τραβήξει την προσοχή, άρχισε να παίζει με το νερό! Φυσικά δεν έγινε ένα ολοκληρωμένο μπάνιο, με σαπουνίσματα κλπ.κλπ., αλλά έγινε η 1η της επαφή με το νερό, ευτυχώς χωρίς ούτε μία γρατζουνιά. Oύτε καν ένα νιαούρισμα! Aυτό που πιστεύω ότι πέτυχα είναι να μην την φοβήσω με το νερό. Kαι από το Σάββατο, είναι συνέχεια μέσα στην μπανιέρα και παίζει με τις σταγόνες.
Δεν είναι τρομερό; Bέβαια, δεν ξέρω όταν θα έρθει η ώρα για το κανονικό της μπάνιο πώς θα αντιδράσει, αλλά νομίζω ότι έχω αρχίσει να κάνω κάποια καλά βήματα μπροστά.
  #2  
By Subject to change on 28-02-06, 15:11
Ουάου!!! Χωρίς καμία γρατζουνιά;;;; Και τώρα παίζει κιόλας με το νερό;;;
ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ!!! :up:
  #3  
By Gemini on 28-02-06, 17:11
χαχαχαχαχα...... Aπίστευτο εε;
Όχι ότι τρελαίνεται κι όλας. Aν την πιτσιλίσω απότομα, φεύγει σπινιάροντας και βλαστημώντας....... χαχαχαχχαχαχαχα
Aλλά έχει δει σαν παιχνίδι την μπανιέρα και το νιπτήρα και είναι συνέχεια εκεί, περιμένοντας το νερό να τρέξει απ'τη βρύση...
  #4  
By Subject to change on 28-02-06, 17:14
Απίστευτο indeed!
Είχα διαβάσει οτι κάποιες ράτσες δεν έχουν πρόβλημα με το νερό αλλά δεν το είχα δει απο κοντά ποτέ! Όλο και με μερικές γρατζουνιές έβγαινα απο το μπάνιο όποτε τις έπλενα, και μάλιστα το θεωρούσα και επιτυχία που δεν γινόταν μάχη και απλώς τη γλίτωνα με 2-3 γρατζουνίτσες!
  #5  
By Zoubi on 28-02-06, 19:45
Φοβερό!!! Πολύ χαίρομαι!!! Μου δίνεις θάρρος!!! Θέλω να κάνω μπάνιο στη γάτα μου και όλο το αναβάλω... Δεν είμαι ακόμη έτοιμη για το τι θα αντιμετωπίσω... Ο άντρας μου φοβάται ότι επειδή η γάτα μας ήταν αδέσποτη μπορεί να τα πάρει και να φύγει και από το σπίτι . Δεν το νομίζω βέβαια γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνα ζώα και καταλαβαίνουν αν τα αγαπάς...
  #6  
By Gemini on 01-03-06, 10:47
Oύτε η Σούμη είναι ράτσας. Tην πήραμε από σπίτι που χάριζαν τα γατάκια.
Aλλά παρόλο που είναι πολύ ζωηρή και υπερκινητική, με το νερό είναι πολύ θαραλλέα.
Xθες είχαμε μία ακόμα επιτυχία! Tην κρατούσε ο άντρας μου κι εγώ της έκοψα τα νύχια! Kαι η καλή μου, δεν έφερε μεγάλη αντίσταση! Στην αρχή καθόταν σαν κυρία για να την περιποιηθώ. Προς το τέλος άρχισε να εκνευρίζεται και εκεί μόνο αναγκάστηκε ο άντρας μου να την κρατήσει με το ζόρι.
Mετά όμως είχε πολύ πλάκα διότι αισθανόταν ανασφάλεια επειδή τα νύχια της δεν μάγκωναν το ίδιο με πριν. Aλλά φυσικά το ξεπέρασε γρήγορα...
  #7  
By Subject to change on 01-03-06, 19:49
Kαλά όσον αφορά τα νύχια, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά περίμενε και τις επόμενες φορές. Και ο Vector καθόταν σαν παναγίτσα να του κόψω τα νυχάκια την πρώτη φορά, και τις επόμενες δεν ηρεμούσε με τίποτα που είχε καταλάβει πια τι του έκανα!
  #8  
By isokratis on 05-03-06, 19:28
Αρχική Δημοσίευση από Michelle
Απίστευτο indeed!
Είχα διαβάσει οτι κάποιες ράτσες δεν έχουν πρόβλημα με το νερό αλλά δεν το είχα δει απο κοντά ποτέ! Όλο και με μερικές γρατζουνιές έβγαινα απο το μπάνιο όποτε τις έπλενα, και μάλιστα το θεωρούσα και επιτυχία που δεν γινόταν μάχη και απλώς τη γλίτωνα με 2-3 γρατζουνίτσες!
Εγω παντως τους κανω μπανιο με μηδεν γρατζουνιες , μιας και προσπαθουν μεν να πιαστουν καπου για να πηδηξουν εξω αλλα μολις ακουμπανε το δερμα μου μαζευουν τα νυχια τους ακαριαια . Σχεδον ποτε δεν με εχουν πληγωσει .
Ειπαμε , το καθε ζωο εχει τον χαρακτηρα του....
  #9  
By vicki v. on 19-08-06, 17:36
Φόβος ή επαναπροσανατολισμένη επιθετικότητα – Η γάτα σας μπορεί να είδε κάτι παράξενο στο παράθυρο ή μια άλλη γάτα και να αντιδράσει επιθετικά στο πρώτο πράγμα που θα βρει κοντά της – είτε είστε εσείς αυτό είτε μια άλλη γάτα του σπιτιού. Αυτό το είδος συμπεριφοράς απαιτεί δημιουργική σκέψη από τη μεριά σας. Καταρχάς πρέπει να την ησυχάσετε όσον αφορά τη θέση της στην οικογένεια. Αφιερώστε της λίγο χρόνο χαϊδεύοντας την προσεκτικά. Δώστε της έξτρα λιχουδιές όταν είναι σε θέση να αντιδράσει ήρεμα. Σε τραβηγμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να σας γράψει φαρμακευτική αγωγή ο κτηνίατρος σας ώστε η γάτα σας να ξεπεράσει τις φοβίες της.

-------------

Το έχω ζήσει τόσες φορές το σκηνικό ~~~ η Σβούρα είναι η πιο φοβιτσιάρα και ταυτόχρονα επιθετική γάτα που έχω γνωρίσει. Όταν φοβηθεί πρέπει να την πλησιάσω πολύ προσεκτικά αλλιώς την πληρώνω εγώ!!!

  #10  
By maxi2 on 19-08-06, 18:07
Ο Ασπρούλης ποτέ δεν έπαιξε μαζί μας χρησιμοποιόντας τα δόντια ή τα νύχια του. Πάντα ήταν αρχοντική η συμπεριφορά του, ακόμα και στα παιχνίδια του. Ο Ξανθούλης ήταν ενα μείγμα... πότε έπαιζε με τα δοντάκια του πότε όχι. Ο Ζιζού πάλι είναι απο άλλο ανέκδοτο... Του αρέσει να μας δαγκώνει, αλλά μόλις του κάνουμε "αχ" σταματάει και αρχίζει να πιπιλάει το δάκτυλο. Τον έχουμε μαλώσει αρκετές φορές, αλλά ακόμα δεν το έχει σταματήσει. 'Ισως και γι' αυτό είναι ακόμα με τον Ασπρούλη στα "χου" γιατί πάει και τον καβαλάει και τον δαγκώνει στο σβέρκο για να παίξουν και φυσικά ο μεγάλος κρανιώνεται....
Τελικά όντως η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική απο γάτο σε γάτο. Κανένα απο τα 3 που πέρασαν δεν είχε την ίδια συμπεριφορά... παρόλο που η δικιά μας είναι η ίδια σε όλα. Το καθένα έχει τον χαρακτήρα του. Τα μαναράκια μου....
  #11  
By Όλγα Veggie on 12-09-06, 18:24
Σαν τα δικά μου! H Carmella είναι άλλο φρούτο! Tα χέρια μου γεμάτα γρατζουνιές. Aχχχχχχ!!!! Kι αυτή πειράζει τη Mπιάνκα και φυσικά η σχέση πάει πίσω
  #12  
By ritsak on 06-11-06, 17:53
Καλά όλα αυτά και προσπαθώ εδώ και 4 μήνες να τα εφαρμόσω αλλά δεν έχω κανένα αποτέλεσμα. Ο γάτος μας είναι τώρα 5,5 μηνών και μας έχει καταγρατζουνήσει όλους. Έχω και παδιά και φοβάμαι μήπως τα γρατζουνίσει άσχημα καμιά φορά. Νομίζετε οτι η στείρωση θα βοηθήσει καθόλου σε αυτήν την περίπτωση;
  #13  
By xtina on 06-11-06, 21:00
Παιδια SOS και εγώ με την Κίρα έχω τεράστιο πρόβλημα... Δαγκώνει και γρατσουνάει συνέχεια και όχι τόσο τους άλλους όσο εμένα! Ειναι 7 μήνων και αυτή η κατάσταση άρχισε απο τον 3 με 4 μήνα. Το πρόβλημα είναι πραγματικά έντονο και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω... Ούτε να την χαΪδέψω δεν μπορώ πλέον. Εχετε καμιά ιδέα για το τι συμβαίνει? Χρειάζομαι άμεση βοήθεια
  #14  
By ladycat on 07-11-06, 01:40
το κοβουν το συνηθειο σιγα σιγα εγω στο πατουνι της το εκοψα με το να την δαγκωνω κ εγω ελαφρα
  #15  
By rotonda on 07-11-06, 08:55
Αρχική Δημοσίευση από xtina
Παιδια SOS και εγώ με την Κίρα έχω τεράστιο πρόβλημα... Δαγκώνει και γρατσουνάει συνέχεια και όχι τόσο τους άλλους όσο εμένα! Ειναι 7 μήνων και αυτή η κατάσταση άρχισε απο τον 3 με 4 μήνα. Το πρόβλημα είναι πραγματικά έντονο και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω... Ούτε να την χαΪδέψω δεν μπορώ πλέον. Εχετε καμιά ιδέα για το τι συμβαίνει? Χρειάζομαι άμεση βοήθεια


Νομίζω ότι μερικές γάτες δεν γουστάρουν και πολύ πασπάτεμα, ειδικά αν δεν τους το έχεις επιβάλει από πολύ νωρίς. Η θηλυκιά μου είναι έτσι, και παρ' όλα αυτά είναι απίστευτα δεμένη μαζί μου. Μόλις με δει και καθίσω κάπου έρχεται και κάθεται στην αγκαλιά μου. Μου έχει τύχει να μιλάω για ώρα στο τηλέφωνο όρθια, και η γάτα από τη ζήλια της να πηδήξει στον ώμο μου!Αν το παρακάνω με τα χάδια, μετά από λίγο αρχίζουν οι παιχνιδιάρικες και μισο-θυμωμένες δαγκωνιές. Ίσως εκφράζει την αγάπη της έτσι, δεν ξέρω. Τότε πάντως της λέω ένα έντονο "μη" και σταματάω τα χάδια. Εκείνη είτε παρεξηγείται και φεύγει είτε μένει ακίνητη. Πάντως έχει μάθει πια ότι όταν αρχίζουν οι γρατζουνοδαγκωνιές, το παιχνίδι και οι αγκαλιές σταματάνε.
Έχω ακούσει ότι τέτοιες συμπεριφορές παρουσιάζουν τα ζώα (σκύλοι και γάτες) που αποχωρίστηκαν πολύ νωρίς τη μαμά και τα αδελφάκια τους και δεν έμαθαν πόσο "επιτρέπεται" να δαγκώνουν και να γρατζουνάνε.
  #16  
By anabou on 07-11-06, 19:32
Ο Σάκης όταν ήταν μικρός τρόμαζε απίστευτα εύκολα και με την παραμικρή κίνηση που τον τρόμαζε σε βούταγε. Όποιον πάρει ο χάρος κοινώς. Σταδιακά έμαθε να μας εμπιστεύεται και τώρα δεν γρατζουνά σχεδόν ποτέ. Ακόμα και στο παιχνίδι 'προσέχει' και δεν βγάζει νύχια. Στο μεταξύ πιθανόν να εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του ζώου. Την Μίτσυ την πήραμε πολύ μικρούλα από την μαμά της αλλά δεν μας έχει γρατζουνήσει/δαγκώσει ποτέ! Και από μένα ως μικρό είχε τραβήξει πολλά!
  #17  
By rotonda on 08-11-06, 08:59
Αρχική Δημοσίευση από anabou
Την Μίτσυ την πήραμε πολύ μικρούλα από την μαμά της αλλά δεν μας έχει γρατζουνήσει/δαγκώσει ποτέ! Και από μένα ως μικρό είχε τραβήξει πολλά!
Γι' αυτό ακριβώς είναι πολύ ήμερη, επειδή συνήθισε στο πασπάτεμα από πολύ νωρίς.
  #18  
By yasmin1gr on 14-11-06, 12:55
Σας παραθετω κι ενα αλλο πολυ χρησιμο αρθρακι επι του θεματος
Αν η ψιψίνα δαγκώνει
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαϊου 2004
Πηγή: StarDogs Στείλτε το με email Εκτυπώστε τοΜέγεθος γραμμάτων

Η γάτα σας επιτέθηκε ξαφνικά; Αν ναι, τότε, ίσως, γίνατε ένα αντικείμενο λανθασμένης κατεύθυνσης της επιθετικότητας της γάτας, ή απλά, «μπήκατε στο στόχαστρο της γάτας» που ενοχλήθηκε από κάποιον άλλον. Απρόβλεπτες και, από πρώτη όψη, απρόκλητες επιθέσεις συμβαίνουν, αν το αντικείμενο της επιθετικότητας της γάτας έχει εξαφανιστεί ή η γάτα δεν έχει πρόσβαση σε αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γάτα μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του θυμού της και να επιτεθεί τον κοντινότερο σε αυτήν, δηλ. τον ιδιοκτήτη της.
Η γάτα που ενεργεί έτσι, δεν είναι επιθετική εκ φύσεως. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι γάτες δαγκώνουν, η διάγνωση φαίνεται να είναι «η λανθασμένα κατευθυνόμενη επιθετικότητα». Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να καταλάβουμε, πώς προκύπτουν και πώς μπορούν να διορθωθούν.
Η εμφάνιση μιας άλλης γάτας ακόμη και σε απόσταση ή πίσω από το παράθυρο ή τη γυάλινη πόρτα, αρκεί για να εξαγριώσει την γάτα σας. Πάντοτε συμβαίνει όταν δυο άγνωστες μεταξύ τους γάτες συναντιούνται μύτη με μύτη. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών είπαν ότι είχαν περάσει τέτοια επίθεση, όταν προσπάθησαν να χωρίσουν δυο γάτες που τσακώνονταν. Πραγματικά, μερικές φορές η παρουσία ενός ιδιοκτήτη αρκεί για να προκαλέσει μια επίθεση.
Οι διαπεραστικοί ήχοι, οι ασυνήθιστες μυρωδιές, η άφιξη επισκεπτών και άλλα είδη ανησυχίας στο περιβάλλον μιας γάτας, μπορεί να αποτελέσει λόγο για μια επιθετική συμπεριφορά. Μερικές φορές, κάποιοι δυσάρεστοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση μιας γάτας μεμιάς και μετά, η γάτα μπορεί να παραμείνει ανήσυχη για πολλές ώρες.
Οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς των ζώων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στην Αμερική, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, την έξοδο από αυτές τις καταστάσεις. Αρχικά, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε τις συνθήκες που προηγούνται της επίθεσης: η θέα μιας γάτες και οι παράγοντες, που μπορεί να την έχουν επηρεάσει. Με την αποκάλυψη των πιθανών στοιχείων, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε την επιρροή αυτών των στοιχείων.
Μην προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τη γάτα ή να την επηρεάσετε με κάποιον τρόπο. Οι ενδείξεις της ανησυχίας μιας γάτας είναι το «χχχχχ», το γρύλισμα, το κούνημα της ουράς πέρα-δώθε και οι ανασηκωμένες τρίχες. Μόλις η γάτα αρχίσει να κάνει οποιαδήποτε άλλα πράγματα, π.χ. γλείψιμο ή φαγητό, η πιθανότητα της επίθεσης συνήθως εξαφανίζεται
  #19  
By βαγια on 19-11-06, 15:48
Ευχαριστω για το ενδιαφερον αν και δεν νομιζω οτι το αρθρο μαιλαει ακριβως για την περιπτωση .....
  #20  
By βαγια on 11-01-07, 20:34
Καλα που μου το ειπες και η γατα μου ειναι επιθετικη .Βλεπω κατι ησυχα και καλοσσυνατα γατακια και ζηλευω...
  #21  
By kittycat on 05-03-07, 06:01
Εύκολος τρόπος να κόψετε τα νύχια τους

Έχω βρει ένα κόλπο για να κόβω τα νύχια του γάτου μου εύκολα χωρίς διαμαρτυρίες και γρατζουνιές. Ξεκινάω και του τα κόβω μόλις έχει ξυπνίσει από βαθύ ύπνο. Έτσι με αφήνει, και πριν καλά καλά καταλάβει τι γίνεται του τα έχω κόψει. Δοκιμάστε το και εσείς, είναι ο εύκολος τρόπος:up:!
  #22  
By kittycat on 09-03-07, 20:27
Εύκολος τρόπος να κόψετε τα νύχια τους!

Αρχική Δημοσίευση από Michelle
Kαλά όσον αφορά τα νύχια, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά περίμενε και τις επόμενες φορές. Και ο Vector καθόταν σαν παναγίτσα να του κόψω τα νυχάκια την πρώτη φορά, και τις επόμενες δεν ηρεμούσε με τίποτα που είχε καταλάβει πια τι του έκανα!
Έχω βρει ένα κόλπο για να κόβω τα νύχια του γάτου μου εύκολα χωρίς διαμαρτυρίες και γρατζουνιές. Ξεκινάω και του τα κόβω μόλις έχει ξυπνίσει από βαθύ ύπνο. Έτσι με αφήνει, και πριν καλά καλά καταλάβει τι γίνεται του τα έχω κόψει. Δοκιμάστε το και εσείς, είναι ο εύκολος τρόπος:up:!
  #23  
By χριστινα on 09-03-07, 20:36
Είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές κι αν εφαρμοστούν όσα αναφέρονται στο άρθρο το γραντζούνισμα αντιμετωπίζεται.
Εγώ με όσα γατακια ειχα δεν αντιμετώπισα ποτε πρόβλημα γραντζουνιων παρα μόνο σε μικρες ηλικίες. Δοκιμάζοντας όμως τα παραπάνω ακόμη και σε μικρες ηλικίες δεν ήταν εκτος ελέγχου ποτέ η κατασταση. Τωρα κάποιες γραντζουνιες ίσως ειναι αναπόφευκτες. Συνήθως φταιω εγω, ή τα προκαλώ παίζοντας. Αλλά όχι για πολύ.... Και όχι δυνατές γραντζουνιες. Τα νυχια δεν χρειαστηκε να το κόψω ποτέ από καμία γάτα.
  #24  
By sardela on 09-03-07, 21:46
Εγω την ωρα που της κοβω τα νυχακια της δινω λιχουδιες.
Ετσι, ξερει οτι αν κατσει ησυχη να τελειωσω θα ανταμειφθει!
  #25  
By μελινάκι on 04-04-07, 10:35
αν η γατα ειναι μεγαλυτερης ηλικιας 3-4-5 χρονων μπορουμε να εφαρμοσουμε το "κατσαδιασμα" (πιασιμο απο το σβερκο και τα λοιπα);
επειδη εχω και εγω πολυ σοβαρο προβλημα με το γατουλη μου.
  #26  
By piglet on 15-07-07, 21:39
Γεια χαρά σε όλους!Είμαι καινούργια στο site και πολύ χαίρομαι που μπήκα σ' αυτό το φόρουμ, γιατί έχοντας διαβάσει αρκετά θέματά σας, καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχει πραγματική,ανιδιοτελής αγάπη για τα γατάκια!!Έτσι κι εγώ ως μεγάλη fun των γατακιών ήρθα στην παρέα σας!!Γράφω σ' αυτό το θέμα γιατί η ανάγκη να εξηγήσω την περίεργη συμπεριφορά στο γατάκι μου με έκανε να ψάξω και να βρω το φόρουμ.Εγώ λοιπόν έχω ένα γατάκι, τον piglet, που είναι 11 μηνών. Το βρήκα το περασμένο Νοέμβριο στο δρόμο κάτω από ένα αμάξι, φοβισμένο και πολύ ταλαιπωρημένο γιατί όταν το πήγα σε κτηνίατρο, ανακάλυψα ότι το είχαν μαχαιρώσει στην κοιλοίτσα και είχε και μύκητες οι οποίοι είναι κολητικοί στον άνθρωπο και γενικά απ' ότι μου είπε η κτηνίατρος ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση...Εγώ όμως το λυπήθηκα και το πήρα στο σπίτι με σκοπό να το κάνω καλά.Όμως στην οικογένεια ποτέ δεν είχαμε κατοικίδιο και οι δικοί μου αν και αγαπούν τα ζώα δεν έχουν μάθει να ζουν μαζί, γι' αυτό αναγκάστηκα να υποσχεθώ ότι το γατάκι θα μένει μόνο στο μπαλκόνι μας που είναι αρκετά μεγάλο και δεν θα μπαίνει μέσα στο σπίτι..Επειδή το ήθελα πολύ δέχτηκα....Για να μην τα πολυλογώ, το γατάκι μου έγινε καλά μετά από πολλές θεραπείες, αντιβιώσεις κτλ κι αφού κόλλησα κι εγώ τους μύκητες(!) και περνούσε όμορφα ο καιρός!Μάλιστα όταν έγινε 8 μηνών το στείρωσα κιόλας(ξοδεύοντας όλο μου το χαρτζιλίκι!!!) γιατί άρχισε να ζητάει...
Το πρόβλημά μου είναι ότι παρατηρώ διαφορετική συπεριφορά σχεδόν 1 μήνα τώρα...Ο piglet μου ήταν πάντα τόσο ήρεμο γατάκι, καθόταν να το χαϊδεύω με τις ώρες(πολλές φορές το'παιρνε και ο ύπνος πάνω στα χάδια) και γενικώς ήταν τόσο ήρεμο και καλόβολο που ακόμα και η κτηνίατρος απορρούσε με την τόση αφοσίωσή του σε'μένα και την ηρεμία του, που μου έλεγε χαρακτηριστικά, αυτό το γατάκι έχει χαρακτήρα σκύλου!!Όμως εδώ και 1 μήνα το γατάκι μου έχει γίνει πολύ επιθετικό, βγάζει νύχια και ειδικά όταν δει τα πόδια μου γυμνά τρελένεται και έρχεται και με δαγκώνει στη γάμπα!Γενικώς τρέχει σαν τρελό πάνω κάτω και παραμονεύει όταν βγω στο μπαλκόνι να μου ορμήξει αλλά μετά το βάζει στα πόδια λες και καταλαβαίνει πως κάνει τρελά πράγματα!Μετά βέβαια κάνει πάλι τα ίδια...Ονυχοδρόμιο του έχω!!Διάβασα ότι έχει γραφτεί στο θέμα αλλά απ' ότι καταλαβαίνω μια τέτοια συμπεριφορέ δεν δικαιολογείται από την ηλικία του, αφού δεν είναι πολύ πολύ μικρό και αφού έχει στειρωθεί κι όλας...Δεν καταλαβαίνω πραγματικά...Επειδή λοιπόν είμαι πολύ προβληματισμένη έχω μεγάλη ανάγκη την βοήθειά σας....Ευχαριστώ προκταβολικά για τον χρόνο σας!!
  #27  
By Κατερίνα on 15-07-07, 21:57
το μόνοπου μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως βαριέται. Ένα γατάκι μόνο του, που ζει μόνο στο μπαλκόνι και άρα (φαντάζομαι) περνάει τις περισσότερες ώρες μόνο...Μάλλον προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου
  #28  
By Subject to change on 15-07-07, 22:02
Επίσης σκέψου και το ενδεχόμενο να πονάει κάπου ή να μην νιώθει καλά. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου θα βοηθούσε. Αλλιώς, δοκίμασε να τον πάρεις ένα τηλέφωνο και αυτόν, χαμένη δεν θα βγεις.

Καλωσόρισες!
  #29  
By yasmin1gr on 16-07-07, 00:56
Θα συμφωνησω με τη μισελ μια επισκεψη στο γιατρο και πεσ μας περισσοτερα για το πως περναει τη μερα του... μηπως ειναι θυμωμενο που δεν ασχολειται κανεισ μαζι του? μηπως εγιναν προσφατα αλλαγες - νεα μελη στο σπιτι? Μηπως ζεστεινεται πολυ εξω κι εχει σκασει? πες μας περισσοτερα
  #30  
By piglet on 16-07-07, 09:40
Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!!Να σας πω ότι το γατάκι μου μπορεί να είναι στο μπαλκόνι αλλά αφιερώνω σε καθημερινή βάση χρόνο μαζί του, πότε λιγότερο και πότε περισσότερο μιας και οι υποχρεώσεις της σχολής μου δεν μου επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία..Πάντως αυτό που θέλω να πω είναι πως φροντίζω καθημερινά την καθαριότητα και της άμμου του και γενικά του χώρου του..Του έχω πάρει και πολλά παιχνιδάκια και το παρακολουθώ πολλές φορές μέσα απ' το τζάμι που παίζει..Όσο για τη ζέστη, τις μέρες που είχε το καύσωνα το έβαζα μέσα στο κουτί μεταφοράς του- που παρεπιπτόντως έμπαινε μόνο του!!! - και περνούσε κάποιες ώρες μέσα στο σπίτι στο δωμάτιο με το κλιματιστικό..Του έβαζα συνεχώς και δροσερό νεράκι..Και απ' ότι καταλάβαινα του άρεσε πολύ γιατί όταν ήταν στο μπαλκόνι απ'την πολύ ζέστη το καημένο άνοιγε το στοματάκι του σαν να μου λέει βοήθησέ με σε παρακαλώ... ενώ όταν το είχα στο κλιματισμό, ήταν πολύ ήρεμο και κοιμόταν..Επίσης τότε το δρόσιζα με μια βρεγμένη πετσετούλα γιατί για μπάνιο δεν το συζητάμε δεν κάθεται με τίποτα!!
Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι το χειμώνα λόγω καιρού περνούσα λιγότερες ώρες μαζί του ενώ τώρα είναι διαφορετικά...Μήπως πρέπει να σκεφτώ πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι άρρωστο το γατάκι μου;;Υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη που θα έπρεπε να παρατηρήσω;;Πάντως τρώει κανονικά με όρεξη και δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο στην άμμο του... Αχ..δεν ξέρω τι να κάνω......
  #31  
By mimikaki on 16-07-07, 11:25
εγώ θα συμφωνήσω με κατερινα, νομίζω ότι το γατάκι πλέον δεν αντέχει να ζεί μόνο του σε ένα μπαλκόνι....η όλη αντιμετώπιση του προς εσένα δίχνει ανάγκη σημασίας στο πρόβλημα του...
Πάντως όλο αυτό μου ακούγεται δύσκολο και για το γατάκι και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας...Το να βάζεις το γατάκι μέσα στο σπίτι μόνο σε γατοφόρο...συγνώμη αλλά εμένα μου ακούγεται στενάχωρο...Δέν μπορείς δεδομένης της κατάστασης να επαναφέρεις το θέμα του μικρου στους δικούς σου με καινούργιους όρους???
  #32  
By piglet on 16-07-07, 15:10
Μα δεν είναι μόνο του το γατάκι!!Εντάξει δεν λέω ότι μπορώ να είμαι συνέχεια έξω μαζί του αλλά περνάω αρκτό χρόνο μαζί του..ειλικρινά πιστέψτε με ήδη έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις γα να είναι το γατάκι εδώ και έχω μπλχτεί σε πολλούς καβγάδες με τους δικούς μου γα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και πραγματικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μένει το γατάκι μέσα στο σπίτι...Από την άλλη το αγαπάω πολύ και δεν θέλω με τίποτα να τ' αφήσω..Σήμερα μάλιστα τοποθετήσαμε σίτες στις πόρτες για να ανοίγουμε και να αερίζεται το σπίτι(τις οποίες πλήρωσα εγώ), δηλαδή να φανταστείτε ως σήμερα με τόση ζέστη δεν επέτρεπα στους δικούς μου ούτε τις πόρτες να ανοίξουμε εξαιτίας του γατακιού..Πιστεύετε πως δεν είναι αλλού το πρόβλημα;Ή έστω αν υπάρχει άλλη λύση;;;
  #33  
By yasmin1gr on 16-07-07, 15:39
Mα μη καθεσαι και σκας καλε πηγαινε το στο κτηνιατρο , πολλες ασθενειες η ο ιδιοσ ο πονοσ προκαλουν επιθετικοτητα ειπαμε τοσες φορες με τη μισελ , πρωτα κοιταμε τα οργανικα και μετα θεωρουμε οτι εχει προβλημα συμπεριφορας.. αμεσως στο κτηνιατρο για λεπτομερη εξεταση
  #34  
By aretha on 16-07-07, 15:41
Αρχική Δημοσίευση από piglet
Πιστεύετε πως δεν είναι αλλού το πρόβλημα;Ή έστω αν υπάρχει άλλη λύση;;;
Θα σε στενοχωρήσω κι εγώ, αλλά συμφωνώ με τις προλαλήσασες. Τα μπαλκόνια και οι βεράντες δεν είναι κατάλληλο μέρος για να μένει μόνιμα ένα ζωάκι και, αργά ή γρήγορα, θα έβρισκε ένα τρόπο για να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του. Ακόμα και ο νόμος για τα κατοικίδια αναφέρει ρητά ότι τα κατοικίδια ζώα "δεν [πρέπει να] παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος". (Νόμος 3170/2003, άρθρο 6).
Καταλαβαίνω ότι το αγαπάς το γατάκι σου, αλλά αν δεν μπορείς να βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσής του, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς την πιθανότητα να του βρεις ένα άλλο σπίτι.
  #35  
By piglet on 16-07-07, 17:34
Εγώ πίστευα πως όταν είσαι πολύ κοντά μ' ένα ζωάκι μπορεί να σε καταλαβαίνει κι αυτό...Δηλαδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι η επιθετική του συμπεριφορά δείχνει ότι μου έχει θυμώσει γιατί πολύ απλά είμαι σίγουρη πως το νιώθει πόσο πολύ το αγαπώ και ήδη έχω κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να είμαστε μαζί....Εξάλλου έχω ακούσει από πολλούς και μάλιστα η ίδια η κτηνίατρος μου είχε πει απ' την αρχή ότι εάν το γατάκι μάθει από μικρό να μην μπαίνει στο σπίτι θα το συνηθίσει και δεν θα το πειράζει...Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε περάσει πολύ δύσκολα προβλήματα με το γατάκι όταν ήταν άρρωστο που ούτε και η κτηνίατρος το πίστευε ότι κατάφερα να το κάνω καλά και πιστεύω πως όλη αυτή την αγάπη το γατάκι τη νιώθει..Πως λοιπόν μπορώ να δεχθώ ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένο σε άλλο σπίτι χωρίς εμένα, αφού κανείς δεν θα το αγαπάει όπως εγώ :cry:....Δεν είναι απλό το θέμα...Πάντως θα ζητήσω ξανά τη συμβουλή της κτηνιάτρου και σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας...
  #36  
By Τίνα on 17-07-07, 12:42
Αρχική Δημοσίευση από piglet
Εγώ πίστευα πως όταν είσαι πολύ κοντά μ' ένα ζωάκι μπορεί να σε καταλαβαίνει κι αυτό...Δηλαδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι η επιθετική του συμπεριφορά δείχνει ότι μου έχει θυμώσει γιατί πολύ απλά είμαι σίγουρη πως το νιώθει πόσο πολύ το αγαπώ και ήδη έχω κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να είμαστε μαζί....Εξάλλου έχω ακούσει από πολλούς και μάλιστα η ίδια η κτηνίατρος μου είχε πει απ' την αρχή ότι εάν το γατάκι μάθει από μικρό να μην μπαίνει στο σπίτι θα το συνηθίσει και δεν θα το πειράζει...Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε περάσει πολύ δύσκολα προβλήματα με το γατάκι όταν ήταν άρρωστο που ούτε και η κτηνίατρος το πίστευε ότι κατάφερα να το κάνω καλά και πιστεύω πως όλη αυτή την αγάπη το γατάκι τη νιώθει..Πως λοιπόν μπορώ να δεχθώ ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένο σε άλλο σπίτι χωρίς εμένα, αφού κανείς δεν θα το αγαπάει όπως εγώ :cry:....Δεν είναι απλό το θέμα...Πάντως θα ζητήσω ξανά τη συμβουλή της κτηνιάτρου και σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας...
Γεια σας! και εγω καινούρια ειμαι στο φορουμ .Αποφάσισα να μπω εξαιτίας ενος ζητήματος που με απασχολεί αλλα αυτό ανήκει σε άλλη κατηγορία.Βασικά όσον αφορά τον piglet με βάση την εμπειρία απο τον δικό μου (και αυτός έχει την τάση να με δαγκώνει) πέρα απο το να είναι κάτι παθολογικό μπορώ να σκεφτώ 2 λόγους: ή βαριέται και θέλει να παίξει ή σου είναι θυμωμένος. π.χ οταν καμία φορά αφήνω πολλές ώρες μονο τον robbouli μου ή δεν του κάνω τα χατήρια, θυμώνει και με δαγκώνει. Άλλες φορές πάλι έχει όρεξη να παίξουμε και με δαγκώνει στις γάμπες!Πρέπει να καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλει γιατί μπορεί πράγματι να είναι θυμωμένος που μένει μόνος στο μπαλκόνι τόσες ώρες. δεν είναι και ότι καλυτερο...
  #37  
By drusilia on 31-07-07, 14:39
Γεια! Κι εγώ καινούρια στο φόρουμ. Το βρήκα ψάχνοντας τυχαία για άλλο θέμα. Εγώ έχω χρόνιο πρόβλημα επιθετικότητας με το γάτο μου, στειρωμένο αρσενικό 7 χρονών. Αν τρομάξει από κάποιο τυχαίο θόρυβο ή πολλές φορές χωρίς προφανή αιτία επιτίθεται και μάλιστα κάνει αρκετή ζημιά (είναι αρκετά μεγαλόσωμος και φονικός :-)) .
Δεν έχω βρει άλλο τρόπο αντιμετώπισης πέρα απο το να ελαχιστοποιώ όσο γίνεται τα πράγματα που μπορεί να τον φοβίσουν και να του φέρομαι γλυκά όταν αγριεύει. Έχω τεράστιο πρόβλημα βέβαια με το θέμα αυτό με τη συγκάτοικό μου, με τους επισκέπτες στο σπίτι, να φύγω διακοπές και να τον αφήσω σε κάποιον να τον προσέχει κλπ.
Ειναι πραγματικά καλό ζώο, τον περισσότερο καιρό είνια καλός και τρυφερός, πέρα απο μεμονωμένα περιστατικά που αποθηριώνεται. Και δεν του λείπει προσοχή, τρυφερότητα ή παρέα ούτε του έχε ισυμβεί κατι τραυματικο΄στο παρελθόν.
Η δικιά μου διαίσθηση όμως είναι ότι αυτό που του λείπει στην πραγματικότητα είναι ένας κήπος όπου θα μπορεί ελεύθερα να κυνηγάει. Αισθάνομαι ότι καταπιέζεται στο διαμέρισμα, παρόλο που έχει μπαλκόνια με φυτά και είνια ελεύθερος σε όλο το σπίτι.
Θεωρώ ότι είναι αδύνατον για ένα γάτο, ειδικά αρσενικό να ζει περιορισμένος σε ένα μπαλκόνι και μεγαλώνοντας θα αυξηθούν τα προβλήματα σίγουρα.
Επίσης, μια ερώτηση, μπορείς να καταλάβεις αν ο γάτος σου παίζει ή επιτίθεται στην πραγματικότητα; Γιατί μπορεί απλά να θέλει να παίξει μαζί σου επειδή βαριεται μόνος του.
  #38  
By piglet on 31-07-07, 15:12
Αρχική Δημοσίευση από drusilia
Γεια! Κι εγώ καινούρια στο φόρουμ. Το βρήκα ψάχνοντας τυχαία για άλλο θέμα. Εγώ έχω χρόνιο πρόβλημα επιθετικότητας με το γάτο μου, στειρωμένο αρσενικό 7 χρονών. Αν τρομάξει από κάποιο τυχαίο θόρυβο ή πολλές φορές χωρίς προφανή αιτία επιτίθεται και μάλιστα κάνει αρκετή ζημιά (είναι αρκετά μεγαλόσωμος και φονικός :-)) .
Δεν έχω βρει άλλο τρόπο αντιμετώπισης πέρα απο το να ελαχιστοποιώ όσο γίνεται τα πράγματα που μπορεί να τον φοβίσουν και να του φέρομαι γλυκά όταν αγριεύει. Έχω τεράστιο πρόβλημα βέβαια με το θέμα αυτό με τη συγκάτοικό μου, με τους επισκέπτες στο σπίτι, να φύγω διακοπές και να τον αφήσω σε κάποιον να τον προσέχει κλπ.
Ειναι πραγματικά καλό ζώο, τον περισσότερο καιρό είνια καλός και τρυφερός, πέρα απο μεμονωμένα περιστατικά που αποθηριώνεται. Και δεν του λείπει προσοχή, τρυφερότητα ή παρέα ούτε του έχε ισυμβεί κατι τραυματικο΄στο παρελθόν.
Η δικιά μου διαίσθηση όμως είναι ότι αυτό που του λείπει στην πραγματικότητα είναι ένας κήπος όπου θα μπορεί ελεύθερα να κυνηγάει. Αισθάνομαι ότι καταπιέζεται στο διαμέρισμα, παρόλο που έχει μπαλκόνια με φυτά και είνια ελεύθερος σε όλο το σπίτι.
Θεωρώ ότι είναι αδύνατον για ένα γάτο, ειδικά αρσενικό να ζει περιορισμένος σε ένα μπαλκόνι και μεγαλώνοντας θα αυξηθούν τα προβλήματα σίγουρα.
Επίσης, μια ερώτηση, μπορείς να καταλάβεις αν ο γάτος σου παίζει ή επιτίθεται στην πραγματικότητα; Γιατί μπορεί απλά να θέλει να παίξει μαζί σου επειδή βαριεται μόνος του.
Γεια σου drusilia και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου! Κατ' αρχήν το γατάκι μου είναι θυληκό και όχι αρσενικό όπως μπορεί να μπερδεύει το όνομα!!!!
Πάντως παρατήρησα αυτό το διάστημα οτι σίγουρα δεν το κάνει με κακό τρόπο αλλά για να μου τραβήξει την προσοχή και να παίξουμε, όμως μερικές η συμπεριφορά του γίνεται ακραία και υπερβολική και άσε που πριν λίγες μέρες, διαπίστωσα πως βρήκε τρόπο να μαίνει μέσα στο σπίτι ακόμα κι όταν έχω κατεβασμένες τις σίτες!!!Βάζει το ποδαράκι του στο πλάι και την τραβάει ώστε δημιουργεί ένα τοσο δα άνοιγμα ίσα ίσα για να χωρέσει...Είναι απίστευτο!!
Πάντως προσπαθώ να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί του και το βάζω στο σπίτι κοντά μου με το κουτί μεταφοράς του βέβαια, μου κάνει παρέα και το ακούω να γουργουρίζει ευχαριστημένο!!Το πήγα και στη γιατρό και μου είπε πως δεν έχει κάτι παθολογικό, απλά να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μου και πως του κάνει καλό να είμαστε μαζί, ακόμα και μέσα στο κουτί του...Ελπίζω να πάνε όλα καλύτερα....
Τώρα για το δικό σου πρόβλημα δεν μπορώ να σου πω πολλά γιατί ίσως επιεδή είναι αρσενικό να έχει διαφορετική συμπεριφορά και απαιτήσεις, πάντως σίγουρα κάτι του φταίει και ίσως να μην το βάζει το μυαλό σου με τίποτα!! Προτείνω να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς από θέμα συμπεριφοράς και διαβίωσης και αν δεις πως δεν αλλάζει κάτι, το ξανασκεφτόμαστε...Συγνώμη που δεν μπορώ να βοηθήσω κάπως πιο πολύ, αλλά μόνο αυτό μπορώ να σκεφτώ προς το παρόν! Ελπίζω να πάνε όλα καλά και για' σένα και θα περιμένουμε νέα σου !!!
  #39  
By ruko on 31-07-07, 15:14
Κατ' αρχάς, καλώς ήρθες!
Κι εγώ πιστεύω ότι συχνά ο όρος "επιθετικότητα" είναι κάπως ανθρωποκεντρικός, αφού τα γατιά δεν επιτίθενται, αλλά παίζουν ή προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση που αισθάνονται.

Για την επαναπροσανατολισμένη επιθετικότητα, δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω απ' αυτό που ήδη κάνεις, δηλ. να προσπαθείς να απομακρύνεις τα ερεθίσματα που τον τρομάζουν και να κρατάς την ψυχραιμία σου. Καλύτερα να μην προσπαθείς να τον πιάνεις εκείνη την ώρα: φεύγε από κοντά του και άφηνέ τον να ηρεμήσει.

Μπορείς να καταλάβεις πότε μια γάτα γίνεται πραγματικά επιθετική από τη γλώσσα του σώματός της: η επιθετική γάτα κατά κανόνα θα καμπουριάσει την πλάτη (με την τρίχα κάγκελο), θα σπρώξει πίσω τα αφτιά μέχρι να κολλήσουν στο κεφάλι και θα τραβήξει πίσω τα μουστάκια. Αυτή βέβαια είναι η ακραία περίπτωση, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις. Δες εδώ ένα καλό σχεδιάγραμμα.

Αν ο γατούλης σού επιτίθεται επειδή βαριέται ή για να σου τραβήξει την προσοχή, δοκίμασε να του αυξήσεις τις ώρες παιχνιδιού, ώστε να διοχετεύει κάπου την ενέργειά του. Όσο για το έξω (εκτός απο τους κινδύνους) να είσαι σίγουρη ότι μια γάτα μπορεί να ζήσει πολύ καλά χωρίς να βγαίνει έξω.
  #40  
By drusilia on 31-07-07, 15:26
Γεια, ευχαριστω για την απάντηση και χαίρομαι που το συζητάω με ανθρώπους που ενδιαφέρονται γιατί έχω χρόνια πρόβλημα με το θέμα αυτό.
Δυστυχώς μπορώ να ξεχωρίσω πότε ο μικρός μου παίζει και πότε έχει κακή πρόθεση, καιο ίδιος το ξεχωρίζει πολύ καλά ως προς το αποτέλεσμα της ζημιάς που κάνει.
Παίζουμε αρκετά και κυνηγάει και μόνος του ότι βρει στο μπαλκόνι. Απλά κάποιες φορές είναι σαν να τρελαίνεται στιγμιαία, σαν να είναι παρανοικός. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, δηλαδή μπορεί να περάσουν και μήνες ανάμεσα στα περιστατικά αλλά στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να κάνει άσχημη ζημιά και με νύχια και με δόντια.
Έχω γενικά εμπειρία και επαφή με γάτες χρόνια αλλά περίπτωση ακριβώς σαν την δικιά του δεν έχω ξανασυναντήσει. Μια κτηνίατρος μου είπε οτι είναι πιθανώς κάποιου τύπου σχιζοφρένεια και σε ένα άλλο γα΄το είχε κάνει ευθανασία (!) σε κάποια περίπτωση που άρχισε να επιτίθεται στους δικούς του. Φυσικά και δεν ξαναπήγα στη γιατρό αυτή!! Όπως κι αν έχει το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο απλά μου δημιουργεί αρκετό άγχος όταν δεν είμαι μόνη στο σπίτι, πρέπει να τον προσέχω ή να τον περιορίζω σε ένα κομμάτι του σπιτιού να μην έρχεται πολύ σε επαφή με κόσμο.
Έχω δοκιμάσει να του βάζω rescue remedy στο νερό, υποτίθεται ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Δεν ξέρω αν έχει βοηθήσει ως προς αυτό, αλλά σίγουρα του έχει φτιάξει πολύ το τρίχωμα! Κάποιοι μου έχουν αναφέρει το catnip, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα έχει ακριβώς ηρεμιστικό αποτέλεσμα...
  #41  
By ruko on 31-07-07, 15:47
Απ' ό,τι κατάλαβα, οι κρίσεις που λες δεν συμβαίνουν στα καλά καθούμενα, αλλά όταν τρομάξει από κάτι. Έχεις βρει τι τον τρομάζει; Πότε εκδηλώνει επιθετικότητα; Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις...

Επίσης δεν κατάλαβα καλά αυτό:
Αισθάνομαι ότι καταπιέζεται στο διαμέρισμα, παρόλο που έχει μπαλκόνια με φυτά και είνια ελεύθερος σε όλο το σπίτι.
Θεωρώ ότι είναι αδύνατον για ένα γάτο, ειδικά αρσενικό να ζει περιορισμένος σε ένα μπαλκόνι και μεγαλώνοντας θα αυξηθούν τα προβλήματα σίγουρα.

Μήπως τσαντίζεται όταν τον περιορίζεις;

Τώρα το catnip είναι recreational drug, δε νομίζω να σε βοηθήσει, άσε που κάνει πολλά γατιά επιθετικά. Εκτός αν είσαι διατεθειμένη να πάρεις το ρίσκο...
  #42  
By drusilia on 31-07-07, 16:07
Μπορεί να είναι κάποιος θόρυβος όπως γάτες που φωνάζουν απέξω ή να φωνάξει κάποιος ξαφνικά μέσα στο σπίτι. Ή πολλές φορές δεν είναι καν εμφανής η αιτία.

Πριν αναφερόμουν στο γατάκι (να ζει περιορισμένος σε ένα μπαλκόνι) της piglet (νόμιζα ότι είναι αρσενικό... :-))
Ο δικός μου είναι γενικά ελεύθερος, εκτός αν έχει κόσμο στο σπίτι, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις τον περιορίζω στο μισό σπίτι. Προσπαθώ να μην το κάνω πάντα όμως να μην συνδυάσει τον περιορισμό με τον ξένο κόσμο. Αλλά είναι ρίσκο γιατί είχε δαγκώσει αρκετά άσχημα μια φίλη παλιότερα.

Έχεις δίκιο για το catnip, κι εγώ έχω παρόμοια διαίσθηση, οπότε λέω να το αποφύγω συνολικά.

Αναρωτιέμαι πάντως μήπως φταίει η στείρωση με κάποιο τρόπο... Έχεις ακούσει κάτι τέτοιο ξανά;
  #43  
By ruko on 31-07-07, 16:33
Mea culpa, μπέρδεψα τα μηνύματα!
Δε νομίζω ότι η στείρωση παίζει ρόλο. Δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τον ψυχισμό του ζώου.
Τώρα για το γάτο σου, πολλοί προτείνουν κατ' αρχάς αιματολογικές και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που επιδεινώνει τη συμπεριφορά.
Είναι λίγο δύσκολο να περιορίσεις τους θορύβους, τουλάχιστον όσους προέρχονται απ' έξω. Όμως μπορείς πχ να τον έχεις μακριά απ' το μπαλκόνι/παράθυρο τις ώρες που έχει περισσότερη φασαρία ή, αν φοβάται τις άλλες γάτες, να περιορίσεις την οπτική επαφή (δεν ξέρω αν το έχεις ήδη κάνει).
Τις στιγμές τις κρίσεις καλύτερα να τον περιορίζεις σε ένα δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει. Μην αλληλεπιδράς καθόλου μαζί του. Απ' ό,τι έχω καταλάβει, είναι σημαντικό να μείνει μόνος εκείνες τις στιγμές, ιδανικά μακριά απ' το ερέθισμα.
Επίσης, αφού έχεις εντοπίσει τα πιθανά αίτια, μπορείς να δοκιμάσεις και τη μέθοδο της απευαισθητοποίησης δηλ. να τον εκθέτεις σταδιακά στο ερέθισμα και να τον ανταμοίβεις (με μεζέ!) όταν δεν αντιδρά.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως, πάντως είναι σίγουρα χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία (και για τους δυο σας). Καλή τύχη.
  #44  
By marestros on 03-08-07, 04:02
μην πλησιαζετε δαγκωωωωωωωωνειιιιιιιιι!!!!

ειμαι σιγουρη πως καπου εχει ξανασυζητηθει το θεματακι αλλα δεν το βρηκα!!!! το κατσουλι κατσουλινι μου εχει αρχισει να δαγκωνει πιο δυνατα απ'οτι πρεπει. δεν ειναι καθαρη επιθεση. ξεκιναει παιζοντας αλλα οταν προσπαθησεις να σταματησεις αρχιζει να γινεται κακια και σε δαγκωνει δυνατα!!!! εν τω μεταξυ τρωει ενα κολλημα με τα μαλλια. αν καθεσαι σε καναπε ανεβαινει στο προσκεφαλο και αρχιζει να παιζει με το μαλλι με αποτελεσμα να χτυπαει ακομα και το προσωπο μερικες φορες. δυο φορες εχει βαλει το ποδι της μεσα στο ματι μου ευτυχως δεν ειχε τα νυχια της εξω γιατι αλλιως.... εχω δοκιμασει τις γνωστες λυσεις :
 1. σηκωμα ψηλα
 2. πιασιμο απο το σβερκο και να της πιεσω το προσωπακι της κατω
 3. φυσημα στο προσωπο (αυτο την ενοχλει αλλα δεν την πτοει)
 4. φωνη (εννοειται)
το μονο που δεν εχω κανει ειναι να την περιορισω σε αλλο χωρο, το οποιο ειναι πρακτικα αδυνατο. τι κανω λοιπον;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  #45  
By AGGELIKI on 03-08-07, 06:38
καλημερα,το ιδιο ακριβως γινεται και με τον γατο που ειναι στους γονεις μου.εκει που ειναι ηρεμος ή καθεται και τον χαιδευεις ξαφνικα,δινει κατι δαγκωματιες....!!!εμεις το μονο που κανουμε οταν συμβαινει αυτο για να ξεφυγουμε ειναι να εχουμε ενα μπουκαλακι που ψεκαζουν με νερο και να το χρησιμοποιουμε.μονο ετσι σταματαει γιατι με τους αλλου τροπους που ανεφερες εκνευριζεται περισσοτερο.εχει οντως ξανασυζητηθει το θεμα,θα το ψαξω και θα στο γραψω.
  #46  
By Ismini on 03-08-07, 10:10
Οταν αγριευει και δαγκώνει πολυ, να μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά που προανέφερες. (Αυτά τα 4 που κάνεις την εξαγριώνουν περισσότερο).
Απλά θα αποτραβάς μαλακά το χέρι σου ή ότι άλλο δαγκώνει και θα φεύγεις. Με αυτό τον τρόπο οι μεγαλύτερες γάτες διδάσκουν στα μικρά να μην υπερβαίνουν τα όρια.
Επίσης πάρε μερικά παιχνιδάκια για γάτες και οταν την πιάνει όρεξη για παιχνίδι δίνε της αυτά. Μην της τα αφήνεις συνέχεια έξω γιατί τα βαριέται. Ενα παιχνιδάκι τη φορά!

https://www.ailouros.gr/%CE%A0%CF%81%...0/Default.aspx
Το δεύτερο βήμα είναι να αποφύγετε την γάτα για τα επόμενα 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει να μην της δώσετε απολύτως καμία προσοχή.
ΜΗΝ της μιλάτε.
ΜΗΝ της δείχνετε ότι την κατηγορείτε.
ΜΗΝ την σηκώσετε με τα χέρια για να την πάτε σε άλλο δωμάτιο.
ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ.
Αυτός είναι ο τρόπος που μαθαίνει ένα μικρό γατάκι να μην δαγκώνει ένα άλλο γατάκι όταν παίζει μαζί του. Αυτό που δέχεται το δάγκωμα τσιρίζει και απομακρύνεται ενώ το επιτιθέμενο παρακολουθεί με απορία και αναρωτιέται τι συνέβη. Τελικά μαθαίνει ότι για να επιμηκύνει το παιχνίδι πρέπει να συμπεριφέρεται πιο ευγενικά. Αυτή η μέθοδος αποδίδει καλά αν έχετε αυτοσυγκράτηση και σταθερότητα.
  #47  
By chouzouris on 03-08-07, 10:12
Τα μηνύματα συγχωνεύτηκαν με το αρχικό thread!
  #48  
By aspasiapef on 03-08-07, 11:17
Εγώ είχα δοκιμάσει τα πάντα για να σταματήσει ο Χιόνης να γρατζουνάει και να δαγκώνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και δεν είχα καταφέρει τίποτα.... Τα χέρια μου έχουν γεμίσει σημάδια από τα άγρια παιχνίδια μαζί του! Από την στιγμή όμως που έφερα τον μικρό Πίπη στο σπίτι, εδώ και 2 μήνες περίπου, έχω βρει την υγειά μου!!! Δεν μ'έχει ξαναδαγκώσει ούτε καν κατά λάθος! Παίζουν όλη μέρα και λυσσάνε μεταξύ τους και οι μόνες δαγκωματιές που τρώω είναι από τον μικρό ο οποίος βγάζει τα νέα του δοντάκια μάλλον και θέλει συνέχεια να δαγκώνει. Κι αυτό ακόμα θα σταματήσει όπου να'ναι.
  #49  
By Ismini on 03-08-07, 11:22
Κι ο Σιβα σταμάτησε να δαγκώνει. Οχι οτι δάγκωνε ποτέ ιδιαίτερα. Απλά είναι από αυτούς που τους αγγίζεις στην κοιλιά και ΤΣΑΦ!
Τωρα προσπαθω να τον κάνω να με δαγκώσει, αλλά τίποτα....Μου λείπει λίγο του Σιβα ειδικά το δάγκωμα! Η Αργυρώ δαγκώνει αρκετά, αλλά δεν είναι το ίδιο!

Χρήστες

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους