Το MyCat είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 133,940 εγγεγραμμένα μέλη και 713,953 μηνύματα σε 22,558 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το MyCat άλλα 468 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα
Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα
Δημοσιεύτηκε από sotiria-k
22-05-10
Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία συχνή πάθηση στη γάτα η οποία προκαλείται είτε διότι ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη είτε διότι ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη σωστά. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης. Ο διαβήτης "χτυπάει" περίπου μία στις τετρακόσιες γάτες.

Η λειτουργία της ινσουλίνης
Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη που η γάτα προσλαμβάνει με την τροφή διασπώνται σε απλούστερα συστατικά ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρα του οργανισμού. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και η γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι σάκχαρο, και μάλιστα το πιο διαδεδομένο. Η γλυκόζη λειτουργεί σαν "καύσιμο" που παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τη διατήρηση της ζωής. Όταν η γλυκόζη εισέλθει στη ροή του αίματος, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη προκειμένου να "ειδοποιήσει" τα κύτταρα ούτως ώστε αυτά να ξεκινήσουν τα διαδικασία μετατροπής των σακχάρων σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Σε έναν υγιή οργανισμό, το πάγκρεας εκκρίνει τόση ινσουλίνη ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγονται καταστάσεις όπως η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία.

Τύποι Διαβήτη
Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)
Ο διαβήτης αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 2 (μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)
Ο διαβήτης αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή).

Ποιές γάτες εμφανίζουν διαβήτη;
Παρόλο που τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά, η παχυσαρκία θεωρείται ως ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη. Ο διαβήτης εμφανίζεται σε γάτες οποιασδήποτε φυλής, ηλικίας ή φύλου αλλά "χτυπά" συχνότερα αρσενικές και γηραιότερες γάτες. Άλλοι παράγοντες, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα, οι ορμονικές διαταραχές και η λήψη φαρμάκων (κορτικοστεροειδή-τύπου κοριζόνης), πιθανώς σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη στις γάτες.

Συμπτώματα
 • Πολυουρία
 • Πολυδιψία
 • Αυξημένη όρεξη
 • Απώλεια βάρους
 • Λήθαργος
 • Διαβητική νευροπάθεια (αδυναμία των πίσων ποδιών)
 • Άλλα (ηπατική νόσος, δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, μη υγιές δέρμα και τρίχωμα)
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως και εάν η αγωγή ακολουθείται πιστά. Η γάτα που πάσχει από διαβήτη μπορεί να ζήσει πολλά και υγιή χρόνια εάν ο ιδιοκτήτης της είναι διατεθειμένος να παρακολουθεί την κατάσταση της γάτας καθημερινά. Η αγωγή για το διαβήτη περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης ή λήψη φαρμάκων από το στόμα, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και γι'αυτό το λόγο ο τύπος ινσουλίνης, η δόση και η συχνότητα χορήγησης εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κάθε γάτας, οι οποίες προσδιορίζονται από τον κτηνίατρο. Η γάτα με διαβήτη πρέπει να υποβάλλεται τακτικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα.

Η σημασία της διατροφής
Η διατροφή της γάτας, είτε αυτή είναι διαβητική είτε όχι, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Η αποφυγή της παχυσαρκίας θα πρέπει να είναι πρωτεύων στόχος για κάθε ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εάν η γάτα εμφανίζει διαβήτη, τότε μια διατροφή βασισμένη στις πρωτεΐνες και τα λίπη είναι πιθανώς καταλληλότερη. Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για μια γάτα που εμφανίζει διαβήτη. Ωστόσο, η διατροφή κάθε γάτας πρέπει πάντα να προσδιορίζεται από τον κτηνίατρο, ανάλογα με τις ανάγκες της.
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη sotiria-k
Δραστήριο Μέλος
Εγγραφή: 12-04-2010
Ηλικία: 35
Μηνύματα: 243

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
References
https://www.vet.cornell.edu/fhc/brochures/diabetes.html
https://www.felinediabetes.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_in_cats
  #1  
By bastet_13 on 28-05-10, 04:00
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

πολυ καλο αρθρο και βλεπω οτι ειναι ακριβως οπως και με τον διαβητη στους ανθρωπους..καμια διαφορα!
  #2  
By Μυρτω4038 on 30-05-10, 19:09
Καταρχήν μπράβο sotiria-k πολύ ενδιαφέρον άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες.
Όπως είπε πιο πάνω η Κατερίνα (bastet_13) οι ομοιότητες με τον διαβήτη στους ανθρώπους είναι πάρα πολλές, μια που όλοι είμαστε θηλαστικά. Θα ήθελα να κάνω γύρω απ' αυτό μια ερώτηση σχετικά με μια απορία που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το άρθρο.
Στον άνθρωπο ο κατεξοχήν γενικός διαχωρισμός του διαβήτη είναι :
ο διαβήτης τύπου Ι ή διαβήτης νεαρής ηλικίας η θεραπεία του είναι συνήθως ινσουλίνη.Θεωρείται η πιο επιθετική μορφή του διαβήτη, παρουσιάζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας(υπάρχει συνήθως γεννετική προδιάθεση) και δεν έχει να κάνει με την παχυσαρκία.
και ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ο διαβήτης ώριμης ηλικίας που παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πιο ήπιος από τον προηγούμενο και η θεραπεία μπορεί να είναι τροποποίηση διατροφής ή φαρμακευτική αντιμετώπιση.Σε λιγότερες περιπτώσεις χορηγείται ινσουλίνη. Και αυτός ο τύπος του διαβήτη σίγουρα έχει να κάνει με την παχυσαρκία.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν παρουσιάζεται και στις γάτες ο διαβήτης τύπου Ι (νεαρής ηλικίας);
Εγώ δεν έτυχε να ακούσω τέτοιο περιστατικό.
  #3  
By bastet_13 on 30-05-10, 20:44
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

χμ...και εγω λιγο που εψαξα στο ιντερνετ μονο για τυπου 2 βρηκα...
  #4  
By sotiria-k on 31-05-10, 00:52
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

80-95% των γατων παρουσιαζουν διαβητη τυπου 2. Παρόλο όμως που ο διαβητης τυπου 2 ονομαζεται και μη-ινσουλινοεξαρτωμενος, η συντριπτικη πλειοψηφια των γατων που πασχουν απο αυτον τον τυπο διαβητη χρειαζονται απαραιτητα ινσουλινη. Μπορειτε για περισσοτερες πληροφοριες να δειτε το: Canine and Feline Diabetes Mellitus: Nature or Nurture? στο site https://www.uq.edu.au/ccah/index.html?page=43608&pid=0
  #5  
By Τσαρλη on 15-02-13, 20:26
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Καλησπέρα σας! θα ήθελα να μάθω ποία είναι τα φυσιολογικά όρια γλυκόζης στο αίμα μιας γάτας 3 ετών.... ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  #6  
By Claire Rentfield on 15-02-13, 20:41
Φιλη Τσαρλη, νομιζω πως θα ηταν καλυτερα να ρωτουσες τον γιατρο του forum εδω:https://forum.mycat.gr/showthread.php?t=34971
Παντως εγω που ειχα διαβητικη γατα, δεν εμαθα ποτε τα φυσιολογικα ποσοστα του σακχαρου στο αιμα της γατας, ειναι κατι με το οποιο ασχολειται ο κτηνιατρος που την παρακολουθει, αν θελεις να καταλαβεις αν η γατα σου ειναι διαβητικη θα ψαξεις για αλλα σημαδια. Πρωτα-πρωτα αν η γατα σου ειναι πασυκαρκη εχει μεγαλες πιθανοτητες να αναπτυξει αυτη την παθηση. Μετα θα προσεξεις αν διψαει πολυ, αν τρωει περισσοτερο απο συνηθως και παρ' ολα αυτα χανει βαρος και πολυ σημαντικο αν εχει συχνουρια.
Επισης εχω την εντυπωση πως το ποσοστο του σακχαρου στο αιμα δεν εξαρταται απο την ηλικια της γατας, μπορει να κανω και λαθος, παντως αυτη την εντυπωση εχω. Για περισσοτερες πληροφοριες για τα συμπτωματα, τους τυπους του διαβητη και την θεραπεια μπορεις να δεις και εδω: https://www.ailouros.gr/%CE%93%CE%B9%...0/Default.aspx
  #7  
By Τσαρλη on 15-02-13, 20:47
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Σε ευχαριστώ πολυ για την άμεση απάντηση Bessy η ψιψίνα μου έχει διαγνωστεί με διαβήτη απλά θέλω να μάθω παραπάνω πράγματα...
  #8  
By Claire Rentfield on 15-02-13, 20:54
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Αυτο που πρεπει να σε ενδιαφερει τοτε ειναι ο τυπος του διαβητη που εχει, αν δηλαδη ειναι τυπου 1 ή 2 και η σωστη διατροφη της. Επισης απο την πειρα μου να σου πω πως πρεπει να εισαι ιδιαιτερα προσεκτικη οσον αφορα το στρεσαρισμα της απο διαφορους παραγοντες. Κοινως να μην συμβαινουν αποτομα και δυνατα πραγματα που μπορει να την φοβισουν γιατι σε αυτες τις περιπτωσεις ανεβαινει το ζαχαρο.
Αν ειναι τυπου 1, τοτε θα πρεπει να ζει με ινσουλινη, αν ομως ειναι τυπου 2 τοτε μπορει να την βγαλετε καθαρη με μια σωστη και ισορροπημενη διατροφη. Υπαρχουν τροφες ειδικες για γατουλες με διαβητη, εγω ξερω δυο εταιριες που εχουν, πιθανον να υπαρχουν κι αλλες. Και οσον αφορα το μαγειρευτο φαγητο, αν της δινεις και τετοιο, μονο απαχα πραγματα, στηθος κατοπουλο ψητο ή βραστο, απαχο ψαρι ψητο ή βραστο και αν συνηθιζει το γαλα, 0% οπωσδηποτε.
  #9  
By Τσαρλη on 15-02-13, 21:05
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Λογικά είναι τύπου 2 καθώς ο γιατρός μου είπε μόνο για το ποια τροφή να πάρω...η αλήθεια είναι ότι δεν μου ανέφερε και πολλά για το ότι μπορώ να της δώσω κι αλλα τρόφημα (βλέπεις μένω στο εξωτερικό και δεν γνωρίζω ακόμα τέλεια την γλώσσα για καλύτερη συνεννόηση και αυτό το διάστημα ο γιατρός που έχω στην Ελλάδα λείπει και δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του ακόμα). Οπότε λοιπόν μπορώ να έχω ποικιλία στη διατροφή της (με είχε ανησυχήσει λίγο αυτό)... μήπως μπορείς να μου πεις ποιες εταιρίες γνωρίζεις εσύ;
  #10  
By Claire Rentfield on 15-02-13, 21:27
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Εγω ξερω την Royal Canin και την Hills, νομιζω ομως πως βγαζει και μια εταιρια που λεγεται Eukanuba. H τελευταια βεβαια δεν βγαζει ειδικη τροφη για διαβητικες γατες, αλλα εχει τροφη με χαμηλα λιπαρα που ειναι περιπου το ιδιο. Η τροφη της Hills που λεγεται W/D, ειναι για γατες διαβητικες και για γατες που προσεχουμε το βαρος τους.
Οπως σου ειπα μπορεις να δινεις, σαν μεζεδακι ομως, λιγο κοτοπουλακι απαχο, λιγο ψαρακι απαχο και αν τυχον η γατα σου τρωει τετοια πραγματα, το κοτσανι απο το μαρουλι και φλουδι απο αγγουρι, που ριχνουν με φυσικο τροπο το ζαχαρο, περιεχουν φυτικη ινσουλινη.
  #11  
By Τσαρλη on 15-02-13, 21:35
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Ναι αυτό το μεζεδάκι θέλω κυρίως! τώρα ήρθε στο σπίτι και πρέπει κάποιες εντολές να τις μάθει οπότε με σκέτη κροκέτα δεν είναι εύκολο!!! εμένα μου πρότεινα την Royal Canin, για την ώρα θα κρατήσω αυτήν! σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, αυτό για το γάλα, γνωρίζω ότι δεν κάνει να πίνουν....το γάλα που υπάρχει στην αγορά για γάτες γνωρίζεις την σύνθεση του και αν αξίζει;
  #12  
By Claire Rentfield on 15-02-13, 21:39
Το γαλα για γατες δεν το εχω παρει ποτε, γιατι μονο αυτη η συγκεκριμενη γατουλα μου επινε γαλα και της αρεσε το αγελαδινο, δεν την πειραζε βεβαια.
Εχω την εντυπωση ομως πως το βγαζουν κυριως για γατακια οποτε λογικα θα ειναι πληρες και δεν κανει.
Επισης να σου πως η Hills εχει και κονσερβες και φακελακια στον ιδιο κωδικο, δηλαδη W/D για διαβητικες γατουλες. Την εποχη της δικιας μου δεν υπηρχαν αυτα. Και βεβαια βοηθαει πολυ να της εχεις αν ειναι δυνατον δυο διαφορετικες τροφες να τρωει για να εχει ποικιλια, εγω της επαιρνα και την Royal Canin που μου ειχαν πει απο το κτηνιατρειο και την Hills που βρηκα μονη μου τυχαια. Μην ανησυχεις, θα συνηθισει γρηγορα.
  #13  
By Τσαρλη on 15-02-13, 21:48
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Εμένα 3 γάτες που είχα στο πατρικό μου ακόμα και τώρα πολλές φορές της πειράζει το γάλα και είναι 2-4-8 έτων εκτός και αν τους το ζεστανω (όχι να το αφήσω εκτός ψυγείου! έτσι ουτε να το δουν!!!!!) αλλά ζεσταμένο από το μπρίκι, είδικα η μια κάθετε και σε παρακολουθεί!!!! για αυτήν εδώ δεν το έχω δοκιμάσει... πάντως αν υπάρχουν και κονσέρβες τότε να το κοιτάξω για την Hills αν θα την βρω εδω...
  #14  
By Claire Rentfield on 15-02-13, 21:55
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Μη νομιζεις κι εγω εδω μεσα το εμαθα οτι τις πειραζει το γαλα τις γατες. Παντως τα δικα μου δεν το πολυπινουν, δεν τους αρεσει. Μονο αυτη η γατουλα μου που σου ειπα με τον διαβητη το επινε σαν τρελλη και ενας αλλος γατος που ειχα.
Η δικη μου συνηθισε ευκολα στην σκετη ξηρη τροφη για διαβητικες γατουλες, ετσι κι αλλιως κονσερβες δεν ετρωγε μονο μαγειρευτο και κροκετες. Απλα τωρα πια υπαρχουν περισσοτερες επιλογες απο τοτε και πιστευω πως ειναι πιο ευκολο.
  #15  
By Τσαρλη on 15-02-13, 22:00
Απάντηση: Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα

Ευτυχώς 3 μέρες που την έχω πρόβλημα με την τροφή δεν έχω ! λίγο φοβισμένη με τις απότομες για αυτήν κινήσεις είναι και άμαθη στα παιχνίδια αλλά για αυτό φταίνε οι προηγούμενη που την είχαν.....

Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  joannebo2

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους